Orsolya
7 °C
10 °C

Tiltanák az agitálást a szegedi templomoknál

2004.04.09. 14:12
Kapcsolódó cikkek (1)
Szeged képviselő-testülete májusi közgyűlésén betilthatja a politikai rendezvényeket a vallási és kegyeleti helyek közelében. Az indítvány azután született, hogy Orbán Viktor nemrég több ezres tömeg előtt szónokolt a Dóm téren. Botka László, Szeged polgármestere közölte, hogy a tiltott területek kiválasztásába bevonja a pártokat.
"Alacsony szellemi színvonalú anyag, egy megzavarodott elme szellemi törmeléke" - minősítette Kohári Nándor, szegedi fideszes képviselő Pászti Ágnesnek, a Centrum tanácsnokának azt a sürgősségi indítványát, amely megtiltaná a politikai rendezvények vallási intézmények, kegyeleti helyek közelében való megrendezését Szegeden.

A Délmagyarországnak a szegedi képviselő-testület csütörtöki üléséről szóló tudosításából kiderül, hogy a Fidesz képviselője napirend előtt bírálta az elképzelést, a konkrét döntés előtt azonban nem volt vita. A testület el is fogadta a javaslatot, így a májusi közgyűlésre elkészül a közterületek politikai célú hasznosításának részletes szabályozása.

Botka László polgármester az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy korábban sohasem volt politikai rendezvény helyszíne a szegedi Dóm tér, és eddig egyáltalán nem volt semmilyen formális szabály a közterületek használatáról. Botka szerint a részletes szabályok kidolgozásába bevonják a pártokat is.

Pászti Ágnes, a rendeletet indítványozó Centrum képviselője is azt fejtette ki az Indexnek, hogy soha, "még az átkosban sem" szerveztek politikai rendezvényt a Dóm téren, ezért kezdeményezte a szigorítást. Arról külön rendelet hoznak majd, hogy konkrétan mely közterületekre vonatkozik a tilalom.

Balogh László, MDF-es szegedi országgyűlési képviselő pénteken közleményben ítélte el a képviselő-testület határozatát. Balogh "szükség esetén" az alkotmánybíróság előtt támadja meg a határozatot, mert úgy gondolja, hogy alkotmányos alapjogokat nem lehet helyi döntésekkel felülírni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.