Salamon
7 °C
13 °C

Fidesz-székház: az eladással eltűnt az adósság is

2003.09.23. 12:24
Készpénzmozgás alig kísérte a Fidesz Lendvay utcai székházának eladását - tudta meg az Index az Állami Számvevőszék illetékesétől. Az 1998-as választásokra készülő, jelentős mértékben eladósodott párt abba is belement, hogy adósságai leírása fejében a kezdeti 300 milliós eladási árat 200 millióra csökkentse a K&H érdekeltségébe tartozó Immo-Bill Rt., amely aztán egy albérlet havidíjáért, 50 ezer forintért adta újra bérbe a párt számára.
Az a jelentős, és sokáig behajthatatlannak tűnő Fidesz-adósság állhatott a párt budapesti központjának 1996-os leadási ügylete mögött, amely az 1994-es választási vereség után több bank között oszlott meg. A kétszázmillió forintot meghaladó tartozás végül az eredeti összegnél jóval olcsóbbért felvásárolva a K&H érdekeltségébe tartozó Immo-Bill Rt.-nél landolt, majd a cég visszavásárlási opciós szerződést kötött a párttal.

Az eredményességet nem vizsgálhatják

Készpénzmozgás alig kísérte a Fidesz Lendvay utcai székházának eladását - tudta meg az Index az Állami Számvevőszék illetékesétől. Elek János, a pártok gazdálkodását vizsgáló részleg vezetője szerint a számvevőszéknél lévő könyvelési adatok arról tanúskodnak, hogy banki követelésekkel állították szembe az ingatlant. Az ÁSZ szakembere elmondta azt is, hogy az ingatlanértékesítés adatai valóban félreérthető módon kerültek az ÁSZ 1996-1997-es vizsgálatába. Az első szerződés ugyanis valóban 300 millió forintról szólt, ám az összeget még abban az évben 200 millióra módosítottak. A 100 milliós eltérést pedig a párt bevételeiről szóló könyvelésben egy technikai számlával helyettesítették, ezért áll az eladással "összefüggésben" 300 millió ma is a számvevőszék dokumentumaiban. Elek hangsúlyozta, hogy az ÁSZ csak a pártok ügyleteinek törvényességét ellenőrizheti, a gazdálkodás célszerűségének és eredményességének vizsgálata a párttörvény értelmében nem tiszte a szervezetnek.

A 423 milliónak nincs nyoma

Méltányolták a felújítást is
A Fidesz szóvivője, Révész Máriusz az Indexnek kérdésére továbbra is fenntartja, hogy a párt több mint 400 millióért szerezte vissza a Lendvay utcai központ épületét. A szóvivő szerint ugyanis az ÁSZ jelentésében nem a visszavásárlással egy csoportban szerepel az ügyletben kifizetett kamatköltség. Révész szerint a párt a 346 millió mellett további 87 milliót fizetett kamatként, így a bank valójában nem is 423 milliót, mint ahogyan korábban állította, hanem 433 milliót kapott a Fidesztől. A szóvivő szerint pedig az alacsony, 50 ezer forintos bérleti díj azért nem emelkedett a három év során, amíg a székház a K&H birtokában volt, mert a tulajdonos méltányolta, hogy 1997-ben 11,5 millió forintos felújítási munkát is végezett a párt az általa használt épületben.
A Fidesz akkori gazdasági vezetői, Simicska Lajos és Gansperger Gyula által tető alá hozott tranzakció során eltűnt a párt adóssága, majd 1999-ben, kormányra kerülés után vissza is vásárolhatták az épületet. Az ÁSZ adatai szerint, amelyek között nem szerepelnek a párt K&H-hoz került tartozásai, 1996-ban 300 millió forintot számoltak eladással összefüggően, 30 milliót az ingatlanban található felszerelési tárgyakért, 50 milliót pedig az elengedett kamattartozásért, azaz összesen 380 milliót. A visszavásárlás során 1999-ben 3 millió, 2000-ben és 2001-ben pedig kétszer 171,6 millió forintot, összesen 346 millió forintot fizettek ki. A könyvelés számai szerint tehát a Fidesz 34 millió forintot nyert az üzleten. A Fidesz szerint viszont a jelentésekben szereplő összegnél jóval többet kellett áldozniuk a viszavételre. Az ÁSZ-hoz eljuttatott adatok között azonban nincs nyoma annak, hogy valóban 423 millióért kapták vissza a házat, mint ahogy azt a Fidesz szóvivője az utóbbi napokban elhangzott nyilatkozataiban állította.

Az albérlet ára

A Népszava információ szerint egyébként az 1996-ban történt eladásnak nincs nyoma a székház tulajdoni lapján. A három évre elnyúló tranzakció idején a párt jutányos áron megtarthatta irodáit. Az Immo-Bill Rt.-vel kötött szerződés szerint egy albérlet áráért, havi 50 ezer forintért bérelhette vissza az épületet. A szocialisták szerint az üzlettel negyedmilliárd forintnyi közpénz folyt el az akkor még állami tulajdonú K&H-n keresztül, Révész Máriusz Fidesz-szóvivő szerint viszont az ügyleten nem pártja, hanem a bank keresett.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.