Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Kettős fideszes győzelem

2006.03.19. 21:38
A szentendrei időközi polgármester-választáson húsz, a mosonmagyaróvári városi képviselőválasztáson tíz százalékos Fidesz-győzelem született.

Nagy István, a Fidesz jelöltje győzött a mosonmagyaróvári 7-es számú egyéni választókörzetben, ahol a decemberben elhunyt MSZP-SZDSZ-es helyi képviselő halála miatt kellett időközi választást kiírni.

"Változást akarnak az emberek, nemcsak helyi szinten, hanem az országosa politikában is" - nyilatkozta az Indexnek a mosonmagyaróvári győztes, aki 1998 után tudott nyerni jobboldali jelöltként a város 7. körzetében, és a Fidesz helyi országgyűlési képviselő-jelöltjének a kampányfőnöke. Butaságnak nevezte azokat a találgatásokat, hogy a mozgósítás főpróbáját tartották volna Mosonmagyaróváron (és Szentendrén). A lakótelepi és családi házas övezetben a kampány fő témája az utak, játszóterek állapota volt.

Mosonmagyaróváron a részvételi arány 33 százalékos volt. A sorrend: 1. Nagy István (Fidesz-KDNP) 51 százalék, 2. Kern Éva (SZDSZ-MSZP) 42 százalék, 3. Huszár János (MDF) 4,6 százalék, 4. Leitner Zoltán (független) 0,8 százalék.

Szentendrén is Fidesz-győzelem

#alt#
Ó, azok a pismányi kátyúk
Nézzegessen szentendrei kampánytémákat!

Szentendrén Dietz Ferenc, a Fidesz jelöltje 56,8, a szocialista Drobilisch Erzsébet 37,1, a harmadikutas Filó András 5,1 százalékot ért el az időközi polgármester-választáson. A szentendrei és a mosonmagyaróvári győztes hétfőn közös sajtótájékoztatót tart a Fidesz központjában.

"A mostani győzelem erőt ad az országgyűlési választáshoz, és kormányváltó hangulatot teremt az országban" - mondta Dietz Ferenc, a győztes jelölt, akinek az országosan ismert politikusok közül elsőként Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke gratulált a győzelméhez. A fél év alatt egy 48 pontos, a szűkös költségvetés mellett is megvalósítható programot akar végrehajtani. A pontok az Orbán Viktor nemzeti konzultációjához hasonló városi konzultáció után alakultak ki.

"Kiértékeljük, hogy mi is történt, Drobilisch Erzsébet már gratulált a polgármester úrnak" - mondta Szabóné Müller Tímea, a szocialista jelölt kampányfőnöke, aki nem kívánt találgatni, az MSZP kit indít az őszi önkormányzati választáson.

"Bebizonyítottuk, hogy a Harmadik Út nem egyszázalékos, vagy az alatti párt" - mondta Filó András, a MIÉP-Jobbik jelöltje. Az eredményeket még nem elemezte, ezért arra sem tudott választ adni, hogy az öt százalék fölötti eredmény inkább a személyének, mint pártjának szól. A győztessel nem foglalkozik, mint mondta, neki egyik nagy párt jelöltje sem volt szimpatikus.

Az 50 százalék körüli részvételi arány meglepően magas ahhoz képest, hogy négy évvel ezelőtt a választópolgárok körülbelül 50 százaléka ment el szavazni az országos önkormányzati választással egyidőben tartott szavazáson. Hogy ez az országgyűlési választás kampányának vagy az előre jelzett mozgósítással magyarázható-e, azt nem tudni.

Három jelölt

A szocialisták és a szabad demokraták támogatta Miakich Gábor decemberi lemondásával vált üressé a polgármesteri szék; a hivatalos indoklás szerint azért távozott posztjáról, mert kisebbségben kellett volna iránytani a várost, valójában több verzió lehetséges. A nem túl sikeres városvezetőt az MSZP semmiképp nem indította volna újra, és felröppentek hírek arról is, hogy lemondásáért cserébe köztisztviselői állást kapott.

Egyik mostani jelölt sem indult még a polgármesteri posztért. Négy évvel ezelőtt is hárman voltak, Miakich mindössze négyszáz szavazattal nyert a Polgári koalíció színeiben indult Kun Csaba ellen. A MIÉP-es jelölt 2,87 százalékot kapott.

MSZP-s aktivistával keveredett vitába

Szentendrén speciális, a városra érvényes kampánycsend lépett életbe péntek éjfélkor. A Hír TV által közvetített Fidesz-kongresszuson Mikola István, a párt kormányfőhelyettes-jelöltje így kezdte beszédét: "Ma reggel, amikor elindultam Szentendréről, ahol polgármester-választás van, egy MSZP-s aktivistával keveredtem vitába. Aktív volt, és azt mondta nekem, egy indulatos kiszólásával, hogy majd meglátjátok, hogy lesz itt megapolisz, biopolisz, technopolisz. Megkérdeztem, hogy nekropolisz is lesz-e, nekropolisz is lesz, az is lesz." Az ügyben az MSZP várhatóan nem a helyi, hanem az országos választási bizottsághoz fordul.

A helyi választási bizottsághoz hivatalos bejelentés nem érkezett, de, mint elmondták, "szóbeszédben" terjedt a hír. A bizottság vasárnap két ügyben hozott határozatot: a Harmadik Út plakátjainak MSZP-sekkel való leragasztása jogszabálysértő volt, a Harmadik Út jelöltje által használt FKGP-címer használata viszont nem volt az.

Másik két esetben a helyi választási bizottság csak a kampánycsendsértés tényét rögzítette, de hogy ki volt az elkövető azt nem lehet tudni. Részlet a jegyzőkönyvből: "11 óra 50 és 12 óra között telefonhívást kapott (a bejelentő), mely úgy kezdődött, hogy Szentendrén választás folyik... Rögtön letette a telefont mivel, úgy érezte, hogy kampánycsend-sértés történt." Egy másik bejelentőnek vasárnap köszönte meg egy női hang, hogy elment szavazni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.