Emőke
8 °C
19 °C

Szent-Iványi István a Törzsasztalban

2003.08.20. 17:22
Szent-Iványi István, az Országgyűlés EU-integrációs bizottságának SZDSZ-es elnöke lesz csütörtökön 11 órától a Törzsasztal vendége. A Horn-kormány külügyi államtitkára azért került az uborkaszezonban a vezető hírek közé, mert a HVG-nek adott interjújában eddig egyedüli kormánypárti politikusként nem zárkózott el a határon túli magyarok esetleges kettős állampolgárságától. Kérdezzen Ön is!
Ahol lehetőség van a megegyezésre, ott nem kell elzárkózni a kettős állampolgárság bevezetése elől - nyilatkozta múlt héten a HVG-nek Szent-Iványi István. A parlament európai integrációs bizottságának SZDSZ-es elnöke indokoltnak tartja a magyar kormány igényét, hogy bekapcsolódhasson a Romániával és Bulgáriával folytatandó uniós csatlakozási tárgyalásokba.

A szabad demokrata politikus később több nyilatkozatában is bírálta azokat a szocialista reakciókat, melyek például "örültségnek" titulálták a vajdasági magyarok kettős állampolgársága iránti kezdeményezést. Szent-Iványi szerint az EU-csatlakozástól még távol lévő Szerbia-Montenegrói magyaroknak sokat jelenthetne a kettős állampolgárság, mert így csatlakozásunk után sem kellene vízumért folyamodniuk.

A Horn-kormány egykori külügyi államtitkára egyébként nem a rendszerváltáskor kezdte a "mozgalmi életet": 1980 után egyik vezetője volt a hallgatói képviseleti rendszer reformjáért alakult diákellenzéknek. 1981 nyarán a Szolidaritás Szakszervezet ifjúsági szervezete (NZS) meghívására látogatást tett Lengyelországban; találkozott a Szolidaritás több vezető személyiségével. Egyik szervezője '83-ban, a Mozgó Világ szerkesztőinek leváltása elleni tiltakozásnak.

Alapítója a Dialógus Független Békecsoportnak is, melyből 1983-ban távozik. Politikai tevékenysége miatt 1983-87 között nem utazhat külföldre és elhelyezkedését is nehezítik. Alapítója a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd az SZDSZ-nek is. A kezdetektől a külügyekkel foglalkozik: először pártja külügyi szóvivője, majd az első szabad választás után a parlament külügyi bizottságának titkára, később alelnöke. A Horn-kormány idején külügyminisztériumi politikai államtitkár, majd e posztról való leköszönése után pártja parlamenti frakcióját irányítja, ezt a posztot aztán betölti 2001-től a tavalyi választásokig.

Szent-Iványi István nős, angolul, franciául és németül beszél.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!