Miklós
-7 °C
4 °C

A kórházak sem tarthatják nyilván a betegek szexuális hovatartozását

2002.12.03. 14:44
Az Alkotmánybíróság döntése alapján jövő májustól a kórházakban sem tarthatják nyilván a páciensek szexuális hovatartozásaira vonatkozó információkat, amelyeket eddig akár hatósági eljárásokhoz is felhasználhattak. A testület szerint ugyanis alkotmányellenes az egészségügyi és a kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvénynek az a rendelkezése, amely lehetővé tette a szexuális szokásokra vonatkozó adatok egészségügyi adattá minősítését.
Az Alkotmánybíróság kedden közleményben tudatta, hogy az alkotmányellenes rendelkezést 2003. április 30-i hatállyal megsemmisítette.

Túl sok volt a felhasználó

A testület álláspontja szerint a törvény úgy minősítette a szexuális szokásokra vonatkozó adatokat egészségügyi adatnak, hogy nem határozta meg a szexuális szokásokra vonatkozó különleges adatok kezelését szükségessé tevő, pontosan körülhatárolt célokat. Az eddigi szabályozás alapján a betegek intim szokásaira vonatkozó információkat statisztikákhoz, tudományos kutatásokhoz, vagy akár hatósági eljárásokhoz is fel lehetett használni a törvényben indokolt esetekben.

Csak elengedhetetlen céllal

A tájékoztatás szerint ez ellentétes a személyes adatok kezelésével szemben érvényesülő azon alkotmányos követelménnyel, hogy csak olyan adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, továbbá csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kerülhet arra sor. Az Alkotmánybíróság határozata szerint a szexuális szokásokra vonatkozó adatoknak pontosan meghatározott cél nélküli kezelése a személyes adatok védelméhez fűződő alapjog szükségtelen korlátozását valósította meg. Az Alkotmánybíróság a határozatot egy párhuzamos indokolással, valamint két különvéleménnyel hozta meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.