Hajnalka
-1 °C
15 °C

Az SZDSZ felfüggesztette a tárgyalást az MSZP-vel

2005.04.08. 12:19
A koalíciós pártok képviselői pénteken gyakorlatilag csak elismételték korábban kifejtett érveiket az államfőjelölésről, aztán berekesztették a tárgyalást. A szabad demokraták szeretnék, ha szombaton a szocialisták elnökjelölő választmányi ülésén Szili Katalinon kívül legalább még egy jelöltet javasolna az MSZP, de erre nincs sok esély. Egy jelöltről szerintük viszont értelmetlen tovább tárgyalni.

Pető Iván SZDSZ-es képviselő azt kéri a szocialista párt tárgyalódelegációjától, tolmácsolják az MSZP választmányának, hogy szombaton ne csak egy államfőjelöltet javasoljanak államfőnek, mert a szabad demokraták számára Szili Katalin továbbra sem elfogadható jelölt. Pénteken az MSZP és az SZDSZ háromfős egyeztetőtestülete ismét találkozott egymással, hogy megbeszéljék, ki legyen a koalíció közös köztársaságielnök-jelöltje.

Egyhelyben toporognak

Az alig egyórás találkozó végén kiderült, a találkozón ugyanazok az érvek hangzottak el pró és kontra, mint a szintén sikertelen csütörtöki egyeztetésen, mondta Szabó György szocialista politikus. Az MSZP ragaszkodott ahhoz, hogy Szili Katalin legyen az államfő, az SZDSZ viszont kizárta, hogy a jelenlegi házelnököt támogassák. Pető Iván azt mondta, szeretnék, ha közös támogatással választana a koalíció államfőt, sőt, ha lehet, ellenzéki támogatással döntenének Mádl Ferenc távozása után az új köztársasági elnökről. Pető Iván szerint ugyanakkor nincs arról szó, hogy a 2006-os országgyűlési választásokra hatással legyen a mostani koalíciós jelölési cécó.

Szili Katalin vagy Szili Katalin

Az MSZP választmánya szombaton dönt arról, kit javasoljanak államfőjelöltnek a szocialista párt egy héttel későbbi ülésező államfőjelölő kongresszusának. A hatszáz kongresszusi tag a választmány javaslata alapján arról dönt, hogy ki legyen a szocialista párt államfőjelöltje. Bővebben> > >

Az MSZP-s tárgyalódelegáció egyik tagja, Szabó György szerint a választmány csak egy jelöltet fog javasolni a kongresszusnak: Szili Katalint. Ha ez így van, feleslegessé válik az SZDSZ és az MSZP jövő heti egyeztetése az államfőjelöltről, esélyt kínálva az ellenzék jelöltjének: Sólyom Lászlónak. Az MSZP képviselői az SZDSZ nélkül ugyanis kevesebben vannak, mint az ellenzéki jelöltek. Igaz ugyanakkor, hogy a színfalak mögött Hiller István Orbán Viktorral és az MDF vezetésével is tárgyalt.

Pokorni: Méltatlan a köztársaságielnök-választás körüli vita
Méltatlan a megválasztandó köztársasági elnök személyéhez, - akárki is legyen az - amit a két kormánypárt művel, mondta Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök pénteken. A köztársasági elnöknek az ország méltóságát, erejét kell hordoznia, és helytelen dolog, hogy ilyen körülmények között zajlanak a viták, "ez nem más, mint kutyakomédia" - mondta Pokorni. Az alelnök szerint a Fidesz nincs abban a helyzetben, hogy az elnök megválasztása kapcsán kezdeményezőként lépjen fel, csupán abban bízhat, hogy számára is elfogadható jelöltet találnak. (MTI)

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.