Eleonóra
1 °C
7 °C

Már nem nyomoznak Szita ügyében

2006.06.29. 11:29
Bár az ügyészség szerint történt államtitoksértés, kideríthetetlen, hogy ki lehetett az elkövető, azt nem vizsgálták, hogy Kaposvár polgármestere ügynök lett volna, a vizsgálat arra terjedt ki, hogy ki hozott nyilvánosságra minősített adatokat.

Már nem nyomozza az ügyészség, hogy ki szivárogtatta ki a Szita Károly ügynökmúltjáról szóló dokumentumokat, írja a csütörtöki Népszava. Az ügyészség ugyanakkor azt nem vizsgálta, hogy Szita Károly írt-e jelentéseket Krakus Péter fedőnéven, vagy sem. A vizsgálódása arra vonatkozott, ki szivárogtatta ki a megjelenés pillanatában még államtitoknak számító adatokat.

Az ügyészség szerint az államtitoksértés megtörtént, arra jutottak hivatali visszaélést is elkövettek a közlése pillanatában még minősített adatok kiszivárogtatásával, viszont az államtitoksértés feljelentésének elmulasztása a hatóság szerint nem történt meg, így ez ügyben bűncselekmény hiányában szűnt meg az eljárás.

Szita vitatja, hogy együttműködött volna a titkosrendőrséggel, és azért tett feljelentést, mert szerinte a róla nyilvánosságra került papírokat valakik manipulálták. Azt az Index írta meg elsőként, hogy Szita Károly Krakus Péter fedőnéven együttműködött a pártállami titkosszolgálattal, később a Történeti Hivatal kiadta Krakus hatos kartonját. Azután, hogy kutathatóvá vált Krakus dossziéja, kiderült, hogy Szita saját családjáról is írt jelentéseket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.