Piroska
-10 °C
1 °C

Negyedmillió új MSZP-támogató

2002.08.28. 09:00
A Mediánhoz, a Tárkihoz és a Magyar Gallup Intézethez hasonlóan a Szonda Ipsosnál is jelentős előnyre tett szert az MSZP a Fidesszel szemben. Az intézet legújabb felmérése szerint az önkormányzati választások előtt minden településtípusnál kormánypárti előny tapasztalható.
Mind a négy nagy közvélemény-kutató cég szerint jelentős előnyre tett szert az MSZP a Fideszhez képest az elmúlt hónapokban. A Medián, a Tárki és a Gallup után a Szonda Ipsos is stabil szocialista vezetést mért augusztusi vizsgálatában.

Erősödik az MSZP és Medgyessy

A Medián huszonnyolcszázalékos MSZP-előnyt mért a Fideszhez képest. Az általuk megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy a jelenlegi kormány elődjénél jobban végzi dolgát. A Tárkinál Medgyessy Péter holtversenyben a vezető helyre lépett előre Mádl Ferenc köztársasági elnök mellé a politikusok népszerűségi listáján. A miniszterelnöknek a jelek szerint kifejezetten használtak az szt tiszti múltját firtató események.

Orbán Viktor elfogadottsága viszont a Tárki szerint is tovább romlott, a volt kormányfő jelenleg a 24-es lista 18. helyét foglalja el. A Magyar Gallup Intézetnél is jelentős előnyre tett szert az MSZP a Fidesszel szemben. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a kormánypárti oldal és a szélesebb baloldal támogatottsága nőtt, a parlamenti ellenzéké, illetve a jobboldal pártjaié csökkent.

Még a Fidesz-szavazók sem bíznak pártjuk győzelmében

A Szonda Ipsos szerdán nyilvánosságra hozott felmérése megerősíti a többi cég eredményeit. Eszerint a szocialisták jó pozícióban kezdhetik el az önkormányzati választások kampányát, hiszen az aktív választók több mint fele rájuk szavazna. Ráadásul javítja helyzetüket, hogy ma egyértelműen az MSZP-t tekintik a legerősebb pártnak. A megkérdezettek 50 százaléka szerint egy mostani parlamenti választáson az MSZP szerezné meg a győzelmet, míg a Fidesz első helyére 22 százalék számítana.

Még a fiatal demokrata szavazók sem egyöntetűen bíznak pártjuk győzelmében: 58 százalékuk úgy véli, hogy a Fidesz nyerné meg a választást, de viszonylag sokan, 22 százaléknyian a szocialista párt győzelmét feltételezik, és 20 százalékuk nem tudja megítélni a jelenlegi erőviszonyokat. Az MSZP hívei rendkívül magabiztosak: 86 százalékuk gondolja nyertesnek pártjukat.

Negyedmillió új szocialista támogató

A jelenlegi támogatottsági adatokat a választási eredményekkel összevetve megállapítható, hogy az MSZP jelentős mértékben tudott új szavazókat szerezni. Az áprilisi első fordulóban 2,35 millióan támogatták a Szocialista Pártot, most biztos szavazóik 2,6 millióan vannak, tehát, állapítja meg a Szonda Ipsos, körülbelül 250 ezer új támogató érkezett hozzájuk az elmúlt hónapokban.

Ezzel szemben a Fidesz veszített táborából, hiszen a választások 2,3 millió szavazójával szemben a biztos pártválasztók ezúttal 1,9 millió főt képviselnek. A jobboldal helyzetét nehezíti, hogy az MDF-nek nagyon kicsi a támogatottsága: alatta marad az egy százaléknak, néhány tízezer főben mérhető. A MIÉP sem találja magát a választások óta, jelenleg a magyar lakosság egy százalékának támogatását élvezi.

Kormánypárti Budapest

A Szonda szerint az őszi önkormányzati választások előtt az MSZP fölényesen vezet a fővárosban: a biztos pártválasztók hat tizede voksolna rájuk, míg a Fideszt egy negyedük támogatja. Budapesten áll legjobban az SZDSZ is, egytizednyi szavazóval. A megyeszékhelyeken is az MSZP vezeti a listát 56 százalékkal, de itt a Fidesz közelebb áll hozzá: 39 százalékon. A vidéki közepes és kis városokban még szorosabb a két párt versenye: a szocialisták 50 százalékával szemben a Fidesz 44 százalékon áll. A falvakban lényegében kiegyensúlyozott erőviszonyok érzékelhetők kettejük viadalában: a szocialisták 49 százalékot, a fiatal demokraták 46 százalékot tudhatnak támogatóként a táborukban.

Nem lankad a részvételi kedv, augusztusban a megkérdezettek 76 százaléka egy mostani választás biztos résztvevőjének tekinti magát. Vannak rétegek, amelyek körében az aktivitás kivételesen magas, 85 százalék fölötti. Ezek közé tartoznak az érettségizettek, a diplomások, a vezető beosztásúak (náluk 94 százalékos). A két nagy párt támogatói jelenleg egyformán - és nagymértékben - eltökéltek, 88-88 százalékuk biztos részvételben gondolkodik.

Módszer
Az adatfelvétel ideje: 2002. augusztus 3-13. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.