Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Változatlan a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

2005.03.26. 10:06
A Szonda Ipsos friss felmérése szerint továbbra is a Fidesz-MPSZ vezeti a pártnépszerűségi listát, az MSZP csaknem tíz százalékkal van lemaradva a legnagyobb ellenzéki párt mögött. Az SZDSZ stabil befutó lenne ha most tartanák a parlamenti választásokat, viszont az MDF-nek továbbra sem sikerülne az ehhez szükséges szavazatokat begyűjteni.

A Fidesznek az összes megkérdezett körében öt, a biztos pártválasztók körében kilenc százalékpont előnye van az MSZP-vel szemben, áll a Népszabadságban közzétett Szonda Ipsos jelentésben. A friss adatok szerint semmilyen érdemi mozgás nem következett be a választói pártpreferenciákban, annak ellenére, hogy mozgalmas márciust tudhat maga mögött a húsvéttal lazító magyar közélet.

Kinn az MDF, benn az SZDSZ

A biztosan szavazók csaknem fele - 49 százalék - a Fidesz-MPSZ-t választaná, negyven százalékuk pedig a jelenleg is kormányzó MSZP-re adná szavazatát. Februárban 49 és 41 százalék volt ez az arány, úgy tűnik sem a gazdatüntetések, sem a március 15-i villongások nem zavarták meg a biztos pártválasztók szeretetét.

Az SZDSZ megtartotta a februárra szerzett hat százalékos szavazótáborát, és ezzel biztosan a parlamentbe kerülne a Magyar Liberális Párt, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, ellenben a bejutási küszöb alatt lavírozó MDF a két százalékos támogatottságával nem sok jót remélhetne a választóktól.

Népszerű vezérek

A Fidesz és az MSZP küzdelme választói csoportok (fiatalok-idősek, vidékiek-fővárosiak) versengése is: a fiatalok körében, de a falvakban főleg, a polgári szövetséget támogatók vannak többen, míg az idősek és a budapestiek körében az MSZP iránti szimpátia az erősebb. A fiatal demokratákra szavazók optimistábbak a jövőt illetően: a Fidesz szimpatizánsok nyolcvanöt százaléka, míg az MSZP-t támogatóknak csak hatvan százaléka bízik a következő választások sikerében.

A két párt miniszterelnökei saját szavazótáboraikban igen népszerűek, a Fidesz-szavazók 84 százaléka Orbán Viktort, míg az MSZP-szavazók 80 százaléka Gyurcsányt látná szívesen az ország élén 2006-ban. Az ország sorsa irán leginkább az ellenzéket támogatók aggódnak, 78 százalékuk szerint rossz irányba tartanak a dolgok Magyarországon, míg a kormánypárti szavazók többsége (54 százaléka) szerint jó a jelenlegi irány. Ezzel kapcsolatban az MSZP-szavazók háromnegyede szerint a politikai vitáknak a parlamentben van a helyük, a fideszesek hat tizede viszont úgy véli, hogy az utcán is teret kell adni az ország dolgaival kapcsolatos véleményeknek.

Stagnálás

A két nagy párt támogatói eltérően látják az Európai Unióhoz való viszonyunkat is. A Fidesz-re szavazók 49 százaléka szerint hátrányos, és csak 37 százaléka szerint előnyös a csatlakozás eddigi mérlege. Az MSZP hívei ezzel szemben optimistábbak: 54 százalékuk szerint hazánk nyert a csatlakozással, és csak 30 százalék mondja, hogy gondok vannak az uniós tagsággal.

Mindezek alapján kevéssé valószínűsíthető, hogy a közeljövőben az MSZP szimpatizánsai érzékelhető mértékben átpártolnának a Fideszhez és viszont. Ennél jóval nagyobb lehetőséget nyújt a szavazatnyerésre a félmillió választókorú polgárt magába foglaló "aktív bizonytalanok" csoportja. Ha bennük kialakulnának szilárd politikai preferenciák, az nagyban megváltoztathatná a stagnáló párterőviszonyokat.

Módszertan
Az adatfelvétel ideje: 2005. március 17-23. A kérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. A kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.