Vendel
6 °C
21 °C

Szili megelőzte Dávidot a népszerűségi listán

2005.04.05. 06:46
Helyet cserélt a népszerűségi rangsor dobogóján Dávid Ibolya és Szili Katalin. Az elmúlt egy hónapban jelentősen, 12 százalékkal emelkedett Németh Imre agrárminiszter ismertsége. Gyurcsány Ferenc mutatói csak a Fidesz táborában romlottak – derül ki a Szonda Ipsos legújabb kutatásából.
Változott a sorrend a politikusok népszerűségi listájának elején. Helyet cserélt Dávid Ibolya és Szili Katalin, így a házelnök Mádl Ferenc mögött a második, az MDF vezetője a harmadik a Szonda Ipsos legfrissebb kutatása alapján, melyet a Népszabadság ismertet részletesen keddi számában.

A választópolgárok a lista elején szereplő két női politikusról csaknem azonos értékítéletet alakítottak ki. Nem csak összesített népszerűségi mutatójuk áll közel egymáshoz, hanem a társadalom egyes rétegeiben is hasonlóan látják őket. A legnagyobb eltérés is csak öt-hat pont, ennyivel kedvezőbb Szili Katalin megítélése Dávid Ibolyáénál az idősek és a fővárosiak körében.

Gyurcsány Ferenc népszerűségi mutatója a szocialisták körében 78 pont, a múlt havival megegyező. A Fidesz táborában 24 pontos, s ez néggyel alacsonyabb mutató a februárinál.

Németh Imre március első felében mindennap nyilatkozott a kormány és a gazdák tárgyalásairól. Ennek következtében sokat nőtt az ismertsége, 53 százalékról 65 százalékra. A viták és a megegyezés összességében nem változtatta meg a róla kialakult korábbi vélekedéseket. A Fidesz támogatói körében valamelyest romlott Németh Imre renoméja: 30 pontról 26 pontra. Az MSZP támogatóinál viszont sokat javított a földművelési miniszter: egyetlen hónap alatt 50-ről 59 pontra emelkedett a rokonszenvmutatója.

Ebben a hónapban Baráth Etele pontszáma emelkedett a legtöbbet, a négypontnyi növekedés tényleges szimpátiaváltozást jelent.

A vizsgálat módszeréről Az adatfelvétel ideje: 2005. március 17-23. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.