Mária
-6 °C
-2 °C

Budapesten is megerősödött a Fidesz

2005.05.26. 07:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Miként a Medián, a Szonda kutatása szerint is szinte taszítják a pártok a választókat. A két nagy párt támogatóinak aránya az elmúlt hónapban lényegében nem változott. Az összes választókorú körében a Fidesznek 28, az MSZP-nek 23 százalékos bázisa van – derül ki a Szonda Ipsos új közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság ismertet. Budapesten az MSZP 26, a Fidesz 25 százalékon áll.
Csak kisebb módosulás történt a biztos pártválasztói csoporton belül, ahol a Fidesz jelenleg 50, az MSZP 40 százalékon áll. Úgy tűnik, e történések nem igazán érdeklik a választópolgárokat, az események kifejezetten taszítják a pártoktól a választókat. A politikától távol maradók aránya májusban 42 százalék.

Apátia

A pártoktól való távolságtartás nem feltétlenül jelent határozott ellenérzéseket, sokkal inkább apátiáról beszélhetünk. Nem emelkedett ugyanis az egyes pártokat elutasítók aránya, nem fordultak át eseti ellenszenvekbe a politikával szembeni általános negatív érzések. Tanácstalanság, közömbösség lett úrrá az embereken, amit egyébként az is jól mutat, hogy szinte minden politikai kérdésben emelkedett a válaszadást kerülők aránya.

A jelöltállítás ideje van most, érdemes a választási földrajz és demográfia szempontjaira figyelni, hiszen a Fidesz és az MSZP támogatottságában erős regionális és településnagyság szerinti különbségek vannak. A fiatal demokraták különösen Dél-Alföldön, valamint a Közép- és Nyugat-Dunántúlon állnak jól (34-38 százalékon), ezzel szemben Észak-Magyarországon kifejezetten gyengék (20 százalék). A szocialisták az Észak-Alföldön és Közép-Magyarországon értek el az átlagosnál valamivel jobb arányokat (25-26 százalék), Dél-Alföldön viszont (16 százalék) tekintélyes a lemaradásuk.

Erőviszonyok

Érezhetően kisebb a kormánypárt hátránya az 5-10 ezer lakosú településeken (Fidesz: 29, MSZP: 22 százalék) és az e fölötti kategóriában. A 10 és 50 ezer fő közötti városokban is fiatal demokrata előny mutatkozik (29-23 százalékok), csak az 50 ezret meghaladó lélekszámú településeken áll szoros versenyben a két párt (a Fidesz 26, az MSZP 24 százalékon).

Ugyancsak kiegyenlített erőviszonyok mutatkoznak Budapesten, ahol az MSZP 26, a Fidesz 25 százalékon áll. A Fidesz a falvakban és a kisvárosokban egyértelmű fölényben van az MSZP-vel szemben, a közepes és a nagyvárosokban kis előnye van, míg Budapesten lényegében egyező erőt képviselnek.

Módszer
Az adatfelvétel ideje: 2005. május 15-21. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Az adatok legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.