Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Szonda: csökkenő támogatottsággal vezet az MSZP

2003.08.26. 07:48
A hónapok óta tartó stabil népszerűségvesztés ellenére még mindig vezet az MSZP - derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadságban megjelent felméréséből. A szocialisták visszaesésének a Fidesz csak relatív nyertese, új szavazókat nem sikerült magához csábítania az ellenzéki pártnak. A közvélemény-kutató két párti parlamentet jósol.
Fej fej mellett halad a két nagy párt - derült ki a Szonda-Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának adataiból. Míg a Medián hét százalékos Fidesz-előnyt mért, a Szonda mérései szerint továbbra is vezetnek a szocialisták.

A teljes lakosság körében azonos a két párt megítélése, mind a Fidesz-MPSZ, mind az MSZP 28 százalékos támogatottságot élvez. A többi párt a statisztikai hibahatáron belüli eredményt ért el, az SZDSZ, az MDF és a MIÉP is két százalékon áll.

Két párti parlament

A biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP négy százalékpontos előnnyel vezet. A szocialisták 48 százalékos, a Fidesz 44 százalékos eredményt érne el egy most vasárnapi választáson a Szonda szerint. A közvélemény-kutató két párti parlamentet jósol - a harmadik legerősebb párt, az SZDSZ támogatottsága négy százalék. Az MDF-et a válaszadók két százaléka választaná, csakúgy mint a MIÉP-et.

A Centrum Párt támogatottsága nulla százalékra csökkent.

Zuhanó szocialisták

Bár a vezetést - legalábbis a Szonda felmérésében - megtartotta, a júliusi megtorpanás ellenére hónapok óta stabilan csökken az MSZP támogatottsága. A közvélemény-kutató adatai szerint a választások óta most először esett harminc százalék alá a szocialisták támogatottsága a teljes lakosság körében.

Nem bővül a Fidesz tábora

A Fidesz is csak relatív nyertese az elmúlt hónapok preferenciaváltozásainak, mivel tábora nem bővült - olvasható a Szonda-Ipsos a Népszabadságban megjelent elemzésében. A szocialistáktól elpártoló közel félmillió szavazó ugyanis nem a Fidesz, hanem a politikától ideiglenesen vagy véglegesen elfordulók táborát erősíti.

A szocialisták az ötven év felettiek és a legfeljebb nyolc osztályt végzettek körében különösen népszerű. A Fidesz támogatottsága a szakmunkások és a fiatalok között kimagasló. Az érettségizettek és a diplomások nagyon megosztottak, közel azonos arányban nevezték meg a két pártot.

Egyre több a bizonytalan

Erősen nőtt a bizonytalanok tábora. A teljes lakosság körében 37 százaléknyian nem választottak pártot, a szakképzetlen szegény rétegek között ez az arány 44-46 százalék.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.