Miklós
-7 °C
2 °C

Szonda: újra szoros a Fidesz és az MSZP versenye

2005.09.23. 07:35
Kapcsolódó cikkek (1)
Lendületes szocialisták, enervált fideszesek, döntetlen közeli állapot - ekként foglalható össze a Szonda Ipsos felmérésének a Népszabadságban ismertetett eredményei. A biztos pártválasztók körében már döntetlen közeli az állapot: a szocialista szimpatizánsok az aktív, elkötelezett választói közegben 43 százalékot érnek el, a Fidesz biztos választóinak aránya 47 százalék.
Legutóbb két éve állt ennyire közel az MSZP támogatottsága a Fideszéhez, s most újból kiélezett lett kettejük versenye. Jelenleg az összes választókorú körében a fiatal demokraták 28 százalékon, a szocialisták 25 százalékon állnak. Amíg ez a különbség statisztikai értelemben is a Fidesz előnyét mutatja, addig a biztos pártválasztók körében már döntetlenközeli állapotról beszélhetünk - derül ki a Szonda Ipsos szeptember közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

Lendületbe jöttek ugyanis a szocialista szimpatizánsok, s ennek köszönhetően az aktív, elkötelezett választói közegben 43 százalékot érnek el. A Fidesz tábora valamelyest enerváltabb lett az elmúlt hetekben, ennek következtében alászorult a nyáron folyamatosan meghaladott 50 százaléknak - biztos választóinak aránya 47 százalék.

Az MSZP híveinek növekvő részvételi hajlandósága az aktivitási szint általános emelkedését is magával hozta: az emberek fele tekinti magát egy választás biztos résztvevőjéne.

Az MSZP visszavette a vezető pozíciót Budapesten. A nyári adatok azonos méretű tábort s néha Fidesz-előnyt mutattak, most azonban a szocialista párt 27, a Fidesz 20 százaléknyi fővárosi szimpatizánst érezhet maga mögött. Budapesten relatíve erős az SZDSZ is, az itteni választópolgárok 6 százaléka támogatja a pártot. A szabad demokraták vidéken viszont kifejezetten gyengék, 1-2 százaléknyi szimpatizánsuk van. A szocialisták megtartották mostanában kivívott holtversenyüket a vidéki városokban, a falvakban viszont továbbra is vesztésre állnak.

Módszer
Az adatfelvétel ideje: 2005. szeptember 10-18. A megkérdezettek száma: 1500 fő. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!