Natália
-3 °C
7 °C

Fidesz-MSZP: már csak két százalék különbség

2004.12.17. 06:58
Az év utolsó hónapjában jelentősen nőtt az MSZP támogatottsága, még a Fidesz vezet, de már csak két százalékkal maradnak el a szocialisták. Az 50 év felettiek, a diplomások és a fővárosiak körében a szocialisták tábora a jelentősebb.
Az összes választókorú megkérdezett körében 27 százalékot kapna a Fidesz, ha most vasárnap lennének a választások, és ettől az eredménytől csak 2 százalékkal maradnak el a szocialisták - derül ki a Szonda Ipsos decemberi felméréséből, melyet a Népszabadság ismertet részletesen pénteki számában. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz támogatottsága év végére elérte az idei mélypontot, míg a nagyobbik kormánypárt egyik legjobb hónapja lett a december. A választókorú népességen belül az SZDSZ 3, az MDF 2, a MIÉP 1 százalékot tudhat magáénak. A bizonytalanok aránya 41 százalék.

Záródó olló

Az MSZP-nek a kormányban és a pártban történt változások egy kicsit javítottak a pozícióin. A szocialistákat érintő legfontosabb módosulások az aktivizálódás és önbizalom növekedése voltak. A 2004-es esztendőben végig a Fidesz vezetett az MSZP előtt, előnye az összes választókorú körében átlagosan 7, a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók csoportjában 13 százalék. A mostani különbségek (2, illetve 9 százalék) alapján mondhatjuk, decemberben a két párt támogatottsága a 2004-ben szokásosnál közelebb került egymáshoz. A társadalom legtöbb csoportjában a Fidesznek több támogatója van, mint az MSZP-nek, de az 50 év felettiek, a diplomások és a fővárosiak körében a szocialisták tábora a jelentősebb.

Az idei évben az MSZP választókorú népességen belüli átlagos támogatottsága 24 százalékos volt, s ettől az egyes hónapokban legfeljebb 2 százalékponttal különbözött. Nem volt ennyire kiegyensúlyozott a Fidesz iránti szimpátia, a párt 2004-ben számított átlagosan 31 százalékos táborától felfelé 3, lefelé 4 százalékpontos eltéréseket is regisztrálhattunk. Az aktív választók körében - bár a statisztikai törvényszerűségek miatt akár nagyobb mozgások is történhettek volna - viszonylag stabil arányokat láthattunk mindkét párt esetében. A szocialistáknak átlagosan 38, a fiatal demokratáknak 51 százalékos biztos szavazótábora volt az idén.

SZDSZ-MDF

Még ilyen, visszafogott tendenciákat sem láthatunk a két kisebbik parlamenti párt támogatottságában. Ha volt is 1-2 százalékos eltérés, az éves átlagtól az nem rendeződik semmilyen ívre. Az SZDSZ a felnőtt népesség átlagosan 3 százalékának támogatását élvezte, ami a biztos pártválasztók körében 5 százalékot ért. Az MDF-nél az átlagok átlaga mindkét csoportban 2 százaléknak adódott. Mindkét párt esetében a legjobb időszaknak a nyár számított, ekkor valamivel több szimpatizánst gyűjtöttek.

Módszertan
Az adatfelvétel ideje: 2004. december 4-12. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!