Salamon
7 °C
13 °C

Januártól 40 ezer forint lesz a minimálbér

2000.11.25. 19:55
Miután a kormány képviselője úgy látta, nincs remény a munkaadók és munkavállalók képviselőivel való megállapodásra, Orbán Viktor aláírta a minimálbér 40 ezer forintra emeléséről szóló kormányrendeletet. A miniszterelnök a pénzügyminiszterrel és a gazdasági miniszterrel közösen tartott szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, mindent megtesz azért, hogy Járai Zsigmond elfogadja a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztját Surányi mandátumának lejárta után.
A miniszterelnök kísérletnek nevezte a minimálbér ilyen mértékű megemelését, amely igazolhatja, hogy a jelenleginél sokkal magasabb bérszínvonalon is versenyképes maradhat a magyar gazdaság. Orbán Viktor azt követően írta alá a minimálbér 40 ezer forintra való emeléséről szóló rendeletet, hogy a kormány képviselője úgy látta, nincs remény a megállapodásra a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel - adta hírül az MTI. A kormányfő kijelentette, a minimálbér kérdésében ugyan eltért a kormány és a munkaadók véleménye, de számos más kérdésben is egyeztetnek, és több munkaadói javaslatot beépítettek az adótörvényekbe és a költségvetésbe.

Járai: az emelés nyomán nem kell bérinflációs hatással számolni

A pénzügyminiszter bejelentette, előzetes számítások szerint a minimálbér-emelés, a járulékokkal együtt 100-105 milliárd forintos bérkiáramlási többletet jelent jövőre, vagyis mintegy 2-2,5 százalékkal emeli meg a nemzetgazdaság bérköltségeit, az emelés nyomán azonban nem kell bérinflációs hatással számolni. A minimálbér-emelésből adódó bérköltségtöbbletből 25-26 milliárd forint jelentkezik a költségvetési intézményeknél, s ezt a központi büdzsé biztosítja. Matolcsy György gazdasági miniszter határozottan cáfolta, hogy a minimálbér emelése nyomán 70-80 ezerrel nőhetne a munkanélküliek száma.

A vállalkozói szféra bérkiadásai a kormányzat számításai szerint 75-79 milliárd forinttal nőnek a döntés nyomán. Ezt az összeget a pénzügyminiszter szavai szerint a már elfogadott adó- és járulékmódosítások gyakorlatilag túlkompenzálják, hiszen azok nyomán 152 milliárd forinttal több pénz marad a gazdaságban. Az emelés makrogazdasági hatásairól szólva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a teljes béremelkedést kompenzálni fogja a termelékenység javulása.

A kormány a hét végén tárgyal a jövő évi köztisztviselői béremelés ütemezéséről - hangzott el a tájékoztatón. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta, azt akarják elérni, hogy a köztisztviselői kar tagjai hatszor annyit keressenek pályájuk végén, mint az elején. Ez mintegy 80 milliárd forintos költségvetési kiadást jelent jövőre, aminek ütemezéséről várhatóan a hét végén dönt a kabinet.

Továbbra is 5-7 százalékos inflációt prognosztizálnak jövő évre

A rendkívüli sajtótájékoztatón elhangzott az is, a kormány jövőre a forint 5-6 százalékos felértékelődésével számol. A pénzügyminiszter megerősítette, az idén éves átlagban 9,8 százalékos inflációra számít. Ezt erősíti, hogy az első tíz hónapban az infláció átlagos értéke 9,7 százalék volt, és novemberre, illetve decemberre 9,6-10 százalékos inflációt vár a pénzügyi kormányzat. Járai Zsigmond kijelentette, hogy változatlanul 5-7 százalékos inflációt prognosztizálnak a jövő évre. Ebben a várakozásban azonban benne van az, hogy a kőolajárak 25 dollárra, illetve az alá csökkennek a fűtési szezon végére, valamint a várakozás, hogy jövőre az euró erősödni fog a dollárhoz képest.

Orbán Járiat győzködi

A miniszterelnök a szombati sajtótájékoztatón jelentette be először, hogy tárgyalást kezdett Járai Zsigmond pénzügyminiszterrel arról, hogy Surányi György jegybankelnök mandátumának lejártát követően ő töltse be az MNB elnöki posztját. Hozzátette: végleges döntés még nincs, a pénzügyminiszter több feltételhez köti, hogy elfogadja a jelölést. ,,Az én szándékom, hogy Járai Zsigmondot meggyőzzem" - jelentette ki Orbán Viktor. Arra a kérdésre azonban, hogy ki lesz a pénzügyi tárca új vezetője, Orbán Viktor nem adott választ.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.