Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Gyurcsány Ferenc a reformok menetrendjéről

2006.06.24. 21:36
Jövő héten kedden jelenti be Hiller István az oktatási reform második ütemét, július 31-ig pedig elindul az egészségügyi reform - közölte Gyurcsány Ferenc szombaton Balatonőszödön, a kétnapos kormányülést követő sajtótájékoztatóján.
A miniszterelnök elmondta: Hiller István oktatási és kulturális miniszter jövő kedden részletes tájékoztatást ad a köz- és felsőoktatási reformról, majd benyújtják az ehhez kapcsolódó törvényjavaslatokat. Gyurcsány Ferenc az egészségügyi reformmal kapcsolatban úgy tájékoztatott, augusztus végéig kidolgozzák a szükséges törvénymódosításokat, az év végéig újabb törvénycsomagról és a nyugdíjról döntenek.

Hozzátette, 2007-ben elfogadhatják az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokat, melyek 2008. január elsejétől lépnének hatályba. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök szólt arról, hogy július 31-ig, de legkésőbb augusztus végéig döntenek arról, legyen-e vizitdíj, a több-biztosítós rendszer kérdésében pedig az év végéig hoz döntést a kormány.

A közigazgatáshoz kapcsolódó törvénymódosításokról szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, ha némelyikhez nem lesz meg a kétharmados támogatás, "pénzügyi ösztönzőkkel" teremtenek új feltételeket. A szakpolitikai reformokkal kapcsolatosan a kormányfő arról beszélt, hogy jövő héten szerdán ismertetik a szociális kompenzációs rendszert, ami a gázárra vonatkozik, az utána következő héten a helyközi tömegközlekedés átalakítása és finanszírozásának kérdései kerülnek napirendre.

Gyurcsány Ferenc elmondta még, hogy július 31-ig tárgyalják az Új Magyarország program fejlesztéseket illető részleteit, melyekről szeptember végéig döntenek, október elején nyújtják be Brüsszelnek és a következő év elején írják ki a pályázatokat.

"A nyár végén, augusztus 31-én és szeptember elején újra Balatonőszödön ülésezik a kormány, ekkor vitatjuk meg a konvergencia-programot, az egészségügyi reform első csomagját, a Nemzeti Fejlesztési Terv társadalmi vitájának tapasztalatait és az új bérezési szabályozást" - közölte a miniszterelnök.

Tíz alapelv köré rendezi munkáját a kormány

Tíz alapelv köré rendezi munkáját a jövőben a kormány, az alapelvek az egyensúly, a reformok és a fejlesztés kapcsolatára vonatkoznak - jelentette be a kormányfő. A miniszterelnök úgy fogalmazott, az alapelvek az államháztartási egyensúly megteremtésére, a reformokra és fejlesztéspolitikai célokra egyaránt vonatkoznak.

A kormányfő az alapelveket ismertetve elmondta: a kiigazítás célja a költségvetési, államháztartási egyensúly megteremtése és megőrzése. Hozzátette: az a cél, hogy a költségvetési hiány 2008-ra három százalék közelébe kerüljön, valamint az infláció - egy 2007-es átmeneti növekedés után - 2008-ra szintén stabilizálódjon.

Mint mondta, ugyancsak az alapelvek közé tartozik, hogy a reformokkal újraosszák a felelősségeket és a lehetőségeket, a fejlesztésekkel pedig megalapozzák az új Magyarországot. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy fejlesztéspolitikai célként fogalmazzák meg a foglalkoztatottság növelését és a tartós gazdasági növekedést, a reformokkal új társadalmi szerződést hoznak létre a közszolgáltatások fenntarthatóságáért.

Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy rögzítenék: mennyit költenek a közszolgáltatásokra, illetve egy-két kivételtől eltekintve az adófizetők pénzéből és az igénybevevők által finanszíroznák. Az állam által nyújtott támogatásokról szólva a kormányfő elmondta, célzott szociális támogatások lennének, amelyet ártámogatás helyett a rászorulók kapnának.

Veres János pénzügyminiszter az elhangzottakhoz hozzátette: a költségvetés tervezésénél létrehoznak egy olyan felső korlátot, amellyel szabályozzák a kiadásokat. "Ezen felső korlát nem léphető át a tárcák által, (...) és negyedévente tájékoztatást kell adni róla" - fogalmazott a pénzügyminiszter hozzátéve, hogy a tárcáknak úgynevezett biztonsági tartalékot is kell képezniük. A politikus tájékoztatása szerint a következő évi költségvetés tervezésénél rugalmasabb bérgazdálkodást szeretnének érvényesíteni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.