Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Eltűnnek a szovjet hősök

2002.01.18. 10:09
A mélygarázs építése idején nem látható majd a Szabadság téren a híres szovjet emlékmű. A mai napig "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek" feliratot viselő szobrot az építkezés után visszaállítják a helyére. Az azonban még kérdéses, hogy milyen szöveg díszelegjen rajta.
Egyelőre nem döntötte el az V. kerületi önkormányzat, hogy mikor kezdenek hozzá a Szabadság téri emlékmű ideiglenes elbontásához, amelyre a mélygarázs építése miatt mindenképpen szükség van. Az azonban valószínűnek látszik, hogy az obeliszk csak rövid ideig lesz "raktárban" - értesült a Magyar Hírlap.

Garancia Moszkvának

Kétségtelen, hogy sokan szívesebben látnák az emlékművet a Szoborparkban, mint a főváros egyik legreprezentatívabb terén, a híres szovjet emlékmű helyreállítására azonban a honvédelmi tárca már ígéretet tett Moszkvának. Az orosz nagykövetség még sem elégedett meg ennyivel, a külügyminisztérium garanciájára is igényt tart.

Megítélés kérdése

Már csak az nem eldöntött kérdés, hogy milyen szöveg díszelegjen az obeliszken. A fővárosi önkormányzat a "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek" szöveget "A fasizmus elleni harcokban elesett szovjet katonák emlékére" feliratra váltaná.

A feliratcsere máris nagy vitákat váltott ki, mivel az V. kerületi önkormányzat ellenzi a főváros javaslatát. A napilap értesülése szerint az V. kerületi önkormányzat szakbizottságában még abban sem volt egyetértés, hogy mit is takar a "fasizmus" jelentése, megegyezik-e a nácizmussal.

Moszkva egyelőre csak az emlékmű eredeti helyén való visszaállítására kért garanciát, arra a felvetésre még nem reagáltak, hogy megváltoztatnák az emlékművön lévő szöveget.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.