Ambrus
-7 °C
3 °C

Mégis közbeszerzéssel épülnek az autópályák

2002.07.18. 16:36
Nem mellőzi a közbeszerzési pályázatot az autópálya-beruházásoknál az új kormány, az idei beruházások azonban még nyílt közbeszerzés nélkül zajlanak, a közlekedési miniszter szerint a "kármentesítés" jegyében.
A közbeszerzési pályázat alkalmazása az autópálya-beruházások esetében lehetetlenné tenné, hogy még idén sztráda épüljön - érvelt a pályáztatás nélküli autópálya-építés mellett szerdán Csillag István szabad demokrata gazdasági és közlekedési miniszter. A politikus ugyanakkor azt állította: verseny lesz, hiszen valamennyi olyan cégtől árajánlatot kértek, amelyik valaha is épített autópályát Magyarországon. A Magyar Nemzet csütörtökön már tudni vélte azt is, hogy mely cégek, melyik sztráda szakaszt építik majd meg.

Közben Keller László közpénzügyi államtitkár úgy nyilatkozott, hogy nem volna összhangban a kormányprogrammal, illetve a választási kampányban hangoztatott akkori ellenzéki állásponttal, ha folytatnák a Fidesz sokat bírált gyakorlatát.

Kétszázmilliárdnyi beruházást pályáztatnak

Kormányzati körökből származó értesüléseink szerint Csillag István csütörtökön, elkerülendő a további polémiát megváltoztatta döntését, és jövőre már nem épül pályáztatás nélkül egy kilométer sztráda sem.

Nyílt előminősítéses közbeszerzési eljárást hirdet a Nemzeti Autópálya Rt. (NA Rt.) még az idén több autópálya-, illetve autóútszakaszra - jelentette be Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. A beruházások becsült értéke mintegy 200 milliárd forint.

Első körben meghívásos a pályázat

Meghívásos eljárás keretében folytatják le a versenyt négy autópályaszakasz megépítésére, ezeknél az előkészítést még az NA Rt. korábbi vezetése végezte el. Csillag István közölte, ez a meghívásos eljárás "kármentesítésre irányul". Emlékeztetett arra, hogy az NA Rt. július 11-én a Közbeszerzések Tanácsa által idén januárban közzétett minősített ajánlattevői listáján szereplő cégek közül négy magyarországi vállalkozástól kért ajánlatot a Vegyépszer Rt. által már korábban beadott mellé.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.