Piroska
-10 °C
1 °C

Szűrös hírszerzőktől értesült a magyar atomról

2005.01.06. 18:31
Egy korábban államtitoknak számító, 1989-es dokumentum is megerősíti, hogy a szovjetek harcászati atomrakétákat tároltak Magyarországon, írja a HavariaPress. A Politikai Bizottság egyik 1989-es jegyzőkönyve szerint a magyar pártvezetők arra a következtetésre jutottak, hogy a Bakonyban atomrakéták tárolására alkalmas létesítmények épülnek.
A korábbi állampárt Politikai Bizottságának 1989. május 16-i jegyzőkönyvéből is az derül ki, hogy a szovjetek Magyarországon tároltak ismeretlen mennyiségű harcászati atomrakétát, értesült a HavariaPress.

A jegyzőkönyv szerint az ülésen Szűrös aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy kiderülhet: a Szovjetunió ki kívánja vonni a szocialista országok területéről azokat a harcászati nukleáris eszközeit, melyeknek addig évtizedeken át a létét is tagadta.

A kunmadarasi atomraktár bejárata
a daru megmaradt állványzatával

Nyugat-Európa fokozta

A hírügynökségnek nyilatkozó Szűrös Mátyás, aki az Országgyűlés elnökeként vett részt a PB-ülésen, felidézte az akkori vitát, és elmondta, hogy ehhez az államtitokként kezelt információhoz annak idején - külügyi vezetőként - következtetések útján jutott el, külföldi követségekről, hírszerzők útján beszerzett adatok és katonai szakértői vélemények segítségével. Nyugat-Európa ugyanis fokozta hírszerzői tevékenységét a Bakonyban folyó szovjet katonai építkezések közelében, mivel azt állapították meg, hogy ott atomrakéták tárolására szolgáló létesítmények épülnek.

Atomtöltetek, amint az Index korábban megírta, 1990 márciusáig maradtak Magyarországon. Az Antall-kormány megalakulása után néhány hónappal például egy brüsszeli MTI-forrásból származó cikk jelent meg a Népszabadság címlapján: Mihail Moiszejev szovjet vezérkari főnök szerint a Szovjetunió Magyarországról és Csehszlovákiából az összes odatelepített atomfegyvert kivonta.

A Dunántúlt is letarolta volna

A Szovjetunió Magyarországon állomásozó Déli Hadseregcsoportjának 36. légi hadserege arra készült, hogy egy nyugati atomcsapás esetén olasz és osztrák célpontokat támadjanak. A vadászbombázóknak Linzre, Klagenfurtra és Bécsújhelyre kellett taktikai célzott atombombát dobniuk, ami lehet, hogy a Dunántúl jó részét is letarolta volna.

"Magyarország területén voltak rakétafejek" - mondja az Indexnek májusban Gálszécsy András, Antall titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere, aki néhány rakétatároló silót maga is felkeresett. Az atomtölteteket addigra elszállították, a Geiger-Müller-féle sugárzásmérő azonban a föld alatti raktár betonfalán jelezte a hosszas tárolásból eredő sugárzást.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.