Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Fidesz: Ne a gazdák fizessenek!

2005.07.31. 16:55
A Fidesz szerint a kormány vállalja át a gazdáktól annak a 4 milliárd forintnak a visszafizetését, amelyet az Európai Uniónak kellene visszatéríteni a tévesen folyósított földalapú támogatások miatt. Font Sándor, a legnagyobb ellenzéki párt képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a földalapú támogatások folyósítása során azért keletkezett 4 milliárd forintnyi olyan többlet, amelyet az EU jogalap nélkülinek tart, mert eltérés volt a korábbi magyar és a jelenleg érvényes uniós termőföld-nyilvántartásban. A gazdák pedig csak a magyar hivatalos iratok alapján igényelhettek.
A Fidesz azt várja a kormánytól, hogy vállalja át a gazdáktól annak a 4 milliárd forintnak a visszafizetését, amelyet az Európai Uniónak kellene visszatéríteni a földalapú támogatásból, közölte vasárnap Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője. A felvetést zavarkeltésnek minősítette Magda Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki képviselő sajtóértekezletén arra hívta fel a figyelmet, hogy a földalapú támogatások folyósítása során azért keletkezett 4 milliárd forintnyi olyan többlet, amelyet az EU jogalap nélkülinek tart, mert eltérés volt a korábbi magyar és a jelenleg érvényes uniós termőföld-nyilvántartásban.

Magyarország EU-csatlakozásával az a szigorúbb uniós nyilvántartás lépett életbe, amely csak a tényleges termőterületek nagyságát veszi figyelembe. Font Sándor hangsúlyozta: a támogatások igénylésekor a gazdák mindig a hatályos jog szerint jártak el.

A Fidesz kéri a gazdákat, hogy a megadott határidőn belül kifogásukat - fellebbezésüket - nyújtsák be a kijelölt FVM hivataloknak. Az ellenzéki párt reméli, hogy az FVM hivatalok jó indulatúan kezelik majd a gazdák kérdéseit - mondta, hozzátéve: a Fidesz azt is reméli, hogy a kormány a helyzetet nem a költségvetési hiány csökkentésére használja fel, a visszafizetés terhét nem hárítja a gazdákra.

A politikus közölte, hogy az ellenzéki párt a mostani problémát a parlament őszi ülésszakának kezdetekor törvényjavaslat vagy országgyűlési határozati javaslat benyújtásával kívánja orvosolni.

Tudható volt, hogy sok lesz

Zavarkeltésnek minősítette a felvetést Magda Sándor, az MSZP képviselője, aki az MTI-nek adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdák tisztában voltak a várható visszafizetési kötelezettséggel, az érintettek 50 százaléka már eleget is tett ennek.

A szocialista képviselő szerint a 2004. évi földalapú támogatásnál Magyarországról a tényleges jogosultságot 400 ezer hektárral meghaladó igényt jeleztek. A visszafizetés kötelezettség előre látható volt, ezért a földművelési tárca és a gazdák képviselői a 2004. évi földalapú támogatások kifizetéséről kötött megállapodásban azt foglalták írásba, hogy ennek a kötelezettségnek a gazdák eleget tesznek, a jogalap nélküli támogatást büntetés nélkül juttathatják vissza.

Magda Sándor szerint a kormánytól azt kellene kérni, hogy a gazdák számára azt tegyék lehetővé: akinek arra szüksége van, az az idei évre járó földalapú támogatásból teljesíthesse a visszafizetést, természetesen a normális kamattal együtt.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.