Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Titkosított politikai tanácsadók

2004.03.29. 10:30
Jelenleg nyolcvanhat politikai tanácsadó, illetve főtanácsadó segíti a minisztériumok munkáját, körülbelül havi bruttó 400 ezer forintért - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal, az Index kérésére készített összesítéséből. Bár az adatvédelmi ombudsman szerint közérdekű adat, hogy név szerint kik dolgoznak politikai tanácsadóként, vagy főtanácsadóként az államigazgatásban, a kancellária addig nem közli ezeket az adatokat, amíg Péterfalvi Attila nem adja írásba állásfoglalását. A legtöbb tárca azt sem árulta el, hogy mivel foglalkozik politikai tanácsadójuk.
A köztisztviselői törvény rendelkezései szerint "kormány-főtanácsadói, kormánytanácsadói munkakört politikai főtanácsadói, politikai tanácsadói munkakörré minősíthet a Miniszterelnöki Hivatalban a kormány, döntéseinek előkészítéséhez, illetve a miniszterelnök tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó feladatok ellátására.

A miniszter miniszteri főtanácsadói, miniszteri tanácsadói munkakört politikai főtanácsadói, politikai tanácsadói munkakörré minősíthet a miniszteri kabinetben, illetve - ennek hiányában - a miniszteri titkárságon a miniszter tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó feladatok ellátására." A tanácsadók létszáma nem haladhatja meg a tárca összlétszámának öt százalékát. Az Index azt akarta megtudni, kik a kormány tanácsadói, mi a feladatuk, és mekkora jövedelemmel rendelkeznek.

Közérdekű adat, hogy kik adnak tanácsot

Harminckilenc politikai tanácsadó és negyvenhét főtanácsadó dolgozik a minisztériumokban, illetve a kancellárián - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal az Index kérésére készített összesítéséből, ami viszont nem tartalmazza az érintettek nevét és számos esetben a munkatársak területét és jövedelmi viszonyait sem.

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman az Indexnek úgy nyilatkozott: éppolyan közérdekű adat a politikai tanácsadók névsora, mint hogy milyen cégek dolgoznak közbeszerzési eljárások alapján a tárcáknak. Az adatvédelmi biztos szerint a közpénzből fizetett tanácsadók kiléte nem lehet titok, mint ahogy az sem, hogy kik például a minisztériumi főosztályvezetők. Ennek ellenére Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Indexnek azt mondta: adatvédelmi okokból nem közlik a névsort, csak akkor, ha az adatvédelmi ombudsman írásba adja állásfoglalást. Az Index kezdeményezte, hogy Péterfalvi Attila hivatalosan is vizsgálja meg kérésünket.

A MeH-nek egyedül a belügyi tárca nem szolgáltatott adatokat, így nem tudható, hogy e minisztériumnál hányan dolgoznak ilyen tisztségekben és mekkora jövedelemmel rendelkeznek.

Nem mindenkinek kell

Az összesítés szerint a földművelési, a gazdasági, az igazságügyi, a külügyi és a pénzügyi tárcánál egyáltalán nem alkalmaznak politikai tanácsadókat.

A legtöbb tanácsadó a legnagyobb kormányszervnél, a Miniszterelnöki Hivatalnál áll alkalmazásban: a Kancellárián tizenhat tanácsadó és tizenkilenc főtanácsadó dolgozik. Egyebek mellett katonai tervezéssel-szervezéssel koordinációs kérdésekkel, légvédelemmel, a légierővel, logisztikával, jogi kérdésekkel foglalkoznak.

A többi minisztérium közül az OM alkalmazza a legtöbb, nyolc-nyolc tanácsadót. Tanácsadóként dolgozik az OM-ben a miniszteri biztos, a kabinetfőnök, a sajtófőnök, a titkárságvezető, a parlamenti referens, a levelezéssel foglalkozó munkatárs, a sajtóreferens, a jogi referens, a stratégiai elemző, a társadalmi szervezetek koordinátora, illetve az esélyegyenlőségi referens.

A honvédelmi minisztérium tíz tanácsadót alkalmaz, de nem tudni mivel foglalkoznak, mert a minisztérium erről nem közölt adatokat.

A HM-ben keresnek a legrosszabbul

A legjobban fizetett tanácsadókat az egészségügyi tárca alkalmazza: itt helyettes államtitkári, illetve főosztályvezetői fizetést kap a két főtanácsadó. A helyettes államtitkári fizetés a Magyar Hírlap korábbi becslése szerint 643 ezer forint, a főosztályvezetői bérekről viszont nem áll rendelkezésre adatunk. A második legjobban fizető tárca az oktatási: a tanácsadók bruttó 390 700 forintot, a főtanácsadók 490 ezret keresnek. A legrosszabbul a honvédelmi tárca fizet a tanácsokért, ahol illetményük 367 312 forint, illetve 240 ezer forint. A kancellárián az átlagkereset 404 ezer forint, az NKÖM-nél 450 ezer, az IHM-nél pedig 385 091 forint.

Politikai tanácsadók és főtanácsadók
MinisztériumPolitikai tanácsadók száma (fő)Politikai főtanácsadók száma (fő)Átlagos díjazás (Ft/fő/hónap - bruttó)Szakterületük
BM
ESZCSM02Jövedelmük a minisztériumi főosztályvezetőkéhez, illetve helyettes államtitkárokéhoz hasonló mértékű.Miniszteri Kabinet és a Politikai Államtitkár Hivatala
FMM51Illetményük mértéke a felsőfokú végzettségű köztisztviselő részére adható legmagasabb illetménytől 10%-kal tér el, de messze nem éri el egy osztályvezető részére fizethető legalacsonyabb illetményt.
FVM000
GKM000
GYISM02
HM64Főtanácsadók átlagos illetménye: 367.312 Tanácsadók átlagos illetménye: 240.100
IHM03385.091
IM000
KÜM000
KVM04Illetményük a minisztériumban foglalkoztatott ktv-k átlagának 2,59-szerese, illetve az átlagkeresetük 2,85-szöröse. (2003-as adat)miniszteri kabinetiroda
MEH1619404.540katonai tervezés-szervezés és koordináviós kérdések, légvédelemmel, légierővel kapcsolatos kérdések, logisztikai kérdések, jogi kérdések
NKÖM44450.000Közművelődés és kisebbségek, stratégiai kérdések, EU-ügyek, sajtóügyek, elemző, kabinetfőnök, parlamenti titkár, titkárságvezető.
OM88Főtanácsadók (köztül 5 személy vezető beosztású): 495.000Tanácsadók: 390.700miniszteri biztos, kabinetfőnök, sajtófőnök, titkárságvezető, parlamenti referens, levelezési kapcsolatok, sajtóreferens, jogi referens, stratégiai elemző, társadalmi szervezetek koordinátora, esélyegyenlőségi referens
PM000

A többi minisztérium politikai tanácsadóinak jövedelmi viszonyairól nem lehet képet kapni, mivel olyan adatokat közöltek, amelyekből nem számítható ki az érintettek fizetése. A környezetvédelmi tárca például azt közölte, hogy a tárcánál foglalkoztatott köztisztviselők átlagkeresetének 2,59- illetve 2,85-szörösét keresik a tanácsadók, de arról már nem adott tájékoztatást, mekkora az alapösszeg. A foglalkoztatási tárca is az átlag köztisztviselői bérrel példálózott, de itt sem szolgáltak részletekkel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.