Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Eltűnt és megkerült politikai tanácsadók

2004.04.12. 22:03
Nyilvánosságra hozta vasárnap a politikai tanácsadók, illetve főtanácsadók listáját a Miniszterelnöki Hivatal. A kancellária korábbi összesítése szerint nyolcvanhat tanácsadó dolgozik a tárcáknál, a vasárnap nyilvánossá tett lista szerint viszont csak nyolcvanöt. Néhány tanácsadó eltűnt a korábbi listához képest, míg az egyik tárcánál kiderült, eggyel több politikai munkatárs van. A kancellária összesítése szerint az Orbán-kormány hivatali ideje alatt összesen száztíz tanácsadót alkalmazott.
Az Orbán-kormány hivatali ideje alatt 110 politikai tanácsadót, illetve főtanácsadót alkalmazott, míg a Medgyessy-kabinet 85-öt - tette közzé internetes oldalán a Miniszterelnöki Hivatal, vasárnap este. A kormányszóvivő azután tett ígéretet a tanácsadók listájának nyilvánosságra hozatalára, hogy az Index vizsgálatot kezdeményezett az adatvédelmi biztosnál, kifogásolva, hogy a kancellária nem közölte a politikai tanácsadók névsorát, csak arról adott tájékoztatást, hogy mely tárcánál hányan vannak, illetve átlagban mekkora jövedelemmel rendelkeznek. Péterfalvi Attila állásfoglalásában közérdekű adatnak minősítette a tanácsadók listáját.

Politikai ciklusoktól függ a tanácsadó

A Miniszterelnöki Hivatal által vasárnap közreadott lista mellé magyarázatként megjegyzik, hogy a politikai tanácsadók és főtanácsadók intézményét azért hozták létre 1992-ben, a köztisztviselői törvény elfogadásakor, hogy a karrier köztisztviselők, külön válaszhatóak legyenek a politikai típusú állásokra felvettektől. A politikai tanácsadók munkája éppen ezért csak az adott politikai kurzus hivatali idejére korlátozódik, míg a karrier típusú köztisztviselők státuszát nem érintik politikai kurzusváltások.

A kancellária első listájának tanúsága szerint körülbelül négyszázezer forint az átlagjövedelme a politikai tanácsadóknak, akik egyébként csak akkor jogosultak kéthavi végkielégítésre, ha két évet dolgoztak pozíciójukban.

Nem passzoló adatok

A kancellária által vasárnap közzétett lista adatai nem teljesen azonosak a korábban közölt adatokkal. A korábbi összesítésben a Belügyminisztériumról nem szerepeltek információk, mert a tárca nem szolgáltatott adatokat, a mostani lista szerint viszont két tanácsadó és négy főtanácsadó is munkálkodik a minisztériumban. A honvédelmi tárcánál a korábbi közlés szerint hat tanácsadó és négy főtanácsadó dolgozik, a MeH oldalán közzétett névsorban viszont kettő, illetve három az arányuk, vagyis öt tanácsadó "eltűnt".

Az informatikai tárcánál viszont a korábban közöltekhez képest egy főtanácsadóval több dolgozik. A korábbi listához képest ketten a kancelláriáról is hiányoznak, ráadásul a harminchárom tanácsadó tevékenységi köre alapján nehezen beazonosítható, ki foglalkozik közülük az első listán behatárolt területtel, vagyis: katonai tervezéssel- szervezéssel, illetve légvédelemmel, légierővel kapcsolatos kérdésekkel. A környezetvédelmi tárcánál ugyancsak "nyoma veszett" egy tanácsadónak, mert a MeH-honlapon szereplő listán hárman szerepelnek, míg korábban négyen voltak.

Két kormány adatai derültek ki

Bár a kormányszóvivő korábban azt ígérte, hogy a törvény hatálybalépése óta foglalkoztatott valamennyi tanácsadó listáját közzéteszik, végül csak a mostani, illetve a korábbi kormányzat politikai munkatársait nevezte meg. E szerint az Orbán-kormány idején is és most is a Miniszterelnöki Hivatal foglalkoztatja a legtöbb tanácsadót: harminchármat, illetve huszonhármat. (A mostani ciklusban a MEH-hez tartozik a Nemzeti fejlesztési Hivatal, a Magyar Területfejlesztési Hivatal, A Kisebbségi Ügyek Hivatala, illetve az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal.) Az Oktatási Minisztériumban az Orbán-kormány idején húsz politikai tanácsadó illetve főtanácsadó volt, jelenleg tizenhatan vannak.

A MeH által közzétett listákat itt olvashatja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!