Irén, Írisz
6 °C
15 °C

A kommunikáció a legdivatosabb szak

2004.07.14. 11:41
A kommunikáció a legdivatosabb szak azon fiatalok körében, akiknek a jövőben kell eldöntetniük, hogy milyen pályán kívánnak továbbtanulni - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat felméréséből. A vizsgálat 655 középiskola, körülbelül 34 ezer, 10-12. osztályos tanulójának a bevonásával készült.
A legdivatosabbnak számító kommunikáció szak a bölcsész és a jogi szakmák választásával járt együtt a leggyakrabban. A felmérésben résztvevők közül 26 százalék jelezte, hogy ezen a pályán kíván majd továbbtanulni. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése szerint az idei jelentkezési statisztikák is a szak egyre nagyobb népszerűségét mutatják, hiszen a főiskolai kommunikáció 2004-ben a harmadik legnépszerűbb főiskolai képzésnek bizonyult. A túljelentkezés ezen a pályán - a felmérés megállapításai szerint - a következő években, a kétszintű érettségi rendszerében vizsgázók körében tovább nő majd.

A gazdasági pálya - mely idáig a toplista élén szerepelt a továbbtanuláshoz közeledő diákok körében - idén 23 százalékkal a második helyre szorult. A két slágerszakma mellett a bölcsész, az informatikai, a műszaki és a jogi, művészeti pályák bizonyultak a legnépszerűbbeknek.

A FISZ rámutat arra, hogy a továbbtanulási stratégiák mellett a felvételiről való tájékozódásban is változások figyelhetőek meg, a diákok 57 százaléka a világhálóról szerzi az oktatással kapcsolatos információkat. A tájékozódási források toplistáján második helyen a televízió áll, melyet a napilapok, a rádiók és a magazinok követnek. Oktatással kapcsolatos hírlevelet e-mail címére a továbbtanulni szándékozó diákok ötöde kap.

A szervezet beszámol arról is, hogy a nyomtatott sajtót megelőzve, közvetlenül a ponthatárok kihirdetését követően - július 20-án éjjel - a FISZ internetes oldalán megtalálhatóak lesznek az idei hivatalos felvételi ponthatárok.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.