Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Titkos milliomosklub szállít túlélési technikákat a kormánynak

2004.02.27. 12:58
Egy, tagjainak kilétét titokban tartó klub kíván gazdasági tanácsokat adni a kormánynak. A hazai vállalkozó réteg hiába várta azokat a csatlakozást előkészítő programokat, amelyek megmutatták volna, hogy a kormányzó párt hogyan akarja konkrét gazdasági lépésekben megvalósítani a választási ígéreteket - mondta az Indexnek Tarjányi Péter, a főként baloldali kötődésű tőkésekből álló, Gazdasági Reform Klubnak keresztelt szerveződés szóvivője.
"Az MSZP jelenleg olyan hatalmi harcokkal terhelt massza, amelytől a közeljövőben nem várhatók épkézláb döntések", ezért az egyre közelebb kerülő EU-csatlakozás miatt egy vállalkozói csoport saját programiroda felállítása mellett döntött. Az Indexnek nyilatkozó Tarjányi Péter állítása szerint eddig már 470 középvállalkozó csatlakozott a tavaly létrejött, Gazdasági Reform Klubnak keresztelt szerveződéshez. A főként baloldali üzletemberekből álló csoport tagjai "éppen az MSZP egyes vezetőinek reakciójától tartva" azonban egyelőre nem kívánnak a nyilvánosság elé állni - közölte Tarjányi, aki ezért magára vállalta a milliomos klub szóvivői szerepét.

Horrorból stratégia

Rendszabály és csőd
A Tarjányi Péter által vezetett Proware nevű informatikai cég 2002-ben lépte át az egymilliárd forintos éves forgalmi szintet. A kormányváltást követő hónapokban több olyan nagy állami gazdálkodó szervezet, mint a Nemzeti Autópálya Rt., az Állami Autópálya Rt., az Állami Autópálya Kezelő Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Konzumbank, az In-Forrás Kht. és az Országos Egészségügyi Pénztár a céget bízta meg az előző ciklusban folytatott gazdálkodás lezárásával és cégek átvilágításával. A Proware Kft. egy év múlva mégis csődközeli helyzetbe került. Tarjányi ezt követően többször Baja Ferencet, a MeH politikai államtitkárát vádolta azzal, hogy az Inforrás és az Állami Autópálya-kezelő Rt. átvilágításánál kialakult szembenállás miatt akarja az állami tartozások visszatartásával "megrendszabályozni" a céget. Tarjányi tavaly év végén egy sajtótájékoztatóján azt is állította, hogy az autópálya-vállalatnál folytatott vizsgálataikban a K&H-botrányban használt módszerek "előképére" is rábukkantak, ami szintén nem használt a Proware MSZP-beli megítélésének.
A kormányváltás után több állami gazdálkodószerv átvilágításával megbízott Proware vezetője elmondta, hogy egy 2003-ban megtartott konferencián vetődött fel az önszerveződés ötlete, miután az EU-csatlakozás várható hatásait vizsgálva "horrorisztikusnak" találták a kis- és középvállalkozók kilátásait. Az azóta néhány jobboldalival is kibővült társaság a magyar vállalkozások számára követendő stratégiák kidolgozása érdekében saját pénzből állította fel a programirodát. Tarjányi állítása szerint a 200 főt foglalkoztató irodára már az első körben 300 millió forintot meghaladó összeg gyűlt össze. (A Proware vezetője szerint egyébként a klubtagok magán- és üzleti vagyona 70 milliárd forintra tehető.)

Túlélésitechnika-import

Tarjányi Péter elmondta, hogy Gazdasági Reform Klub finanszírozásában főként azt vizsgálják, hogy a korábbi uniós csatlakozó országokban milyen technikákat alkalmazott a kormányzat, és a vállalkozói réteg az új gazdasági környezethez való sikeres alkalmazkodás érdekében. A túlélési technikák mellett elemzéseik arra is kiterjednek, hogy az általuk vizsgált 5-6 gazdasági területen milyen külföldi konkurencia megjelenése várható május 1. után. A milliomos klub szóvivője szerint már elkészült egy projektterv, amelyről Medgyessy Péter kabinetfőnökével, Katona Tamással is tárgyalt.

A javaslatok sorsával kapcsolatban megkerestük a kormányfő kabinetirodáját is, de Katona Tamás vidéki útja miatt pénteken nem volt elérhető.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!