Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Munkavállalási engedély

2000.10.19. 11:46
A külföldiek magyarországi munkavállalását a Szociális és Családügyi Minisztérium 8/1999. számú rendelete szabályoz, az intézkedések 2000. január 1-én léptek életbe. A törvény értelmében egyéni és csoportos engedélyt lehet kérelmezni.

A foglalkoztató a kérelem benyújtását megelőzően, a külföldi által ellátandó tevékenységre vonatkozóan érvényes munkaerőigénnyel rendelkezett és a munkaerőigény benyújtásától kezdődően nem közvetítettek ki részére olyan kiközvetíthető magyar munkaerőt, aki rendelkezik a jogszabályban előírt, illetve a foglalkoztató munkaerőigényében megjelölt alkalmazási feltételekkel.

A törvény szerint érvényes munkaerőigénynek azt a munkaerőigényt kell tekinteni, amelyet a foglalkoztató a kérelem benyújtását megelőzően: a. legalább harminc nappal korábban, de hatvan napnál nem régebben nyújtott be, vagy
b. hatvan napnál régebben nyújtott be, de azt legalább hatvannaponként megújította, és a legutolsó megújítás a kérelem benyújtását megelőzően hatvan napnál nem régebben történt.

A különböző munkaügyi központokban beszerezhető formanyomtatványok kitöltésén kívül kérelemhez kötelezően csatolandó mellékletek:
A. a külföldi szakképzettségéről szóló okirat hiteles másolata, valamint hiteles magyar fordítása,
B. a külföldi munkaköri egészségügyi alkalmasságáról szóló orvosi igazolás (ha külföldről származik az igazolás ennek hiteles másolata, valamint hiteles magyar fordítása).

A kérelemhez kiegészítésként csatolandó mellékletek (a foglalkoztató működési jogosultságát megalapozó iratok):
- társasági szerződés, alapító okirat hiteles másolata,
- cégbejegyzés, bírósági végzés, vállalkozói igazolvány hiteles másolata.

A kérelem benyújtásának helye:
- az általános szabályok szerint a kérelmet a külföldi foglalkoztatásnak helye szerinti munkaügyi központnál kell benyújtani.

Kivételek:
- a foglalkoztatás megkezdésének helye szerinti munkaügyi központnál kell benyújtani, ha a munka természetéből adódóan a foglalkoztatás több megye területére terjedhet ki,
- a foglalkoztató székhely szerinti munkaügyi központnál kell benyújtani, ha a foglalkoztató a külföldit több, különböző megye területén lévő telephelyén kívánja foglalkoztatni

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!