1957: meghalt Horthy Miklós

02.09

2008.02.12. 15:20

A Népszabadság a kilencedik oldal aljára dugta el 1957. február 9-én a hírt: meghalt Horthy Miklós. Pedig gyaníthatóan még jobban fogyott volna a lap, ha vezetőanyagot csinálnak belőle, de az Út felfelé vezet című szerkesztőségi cikk, valamint Az önköltség csökkentésével tegyük nyereségessé a termelést, hárítsuk el teljesen az infláció veszélyét címet viselő írás kiszorították az igazi breakinget.

Nézzük, hogyan emlékezett meg a Népszabadság Horthyról:

Lisszabonból jelentik, hogy Horthy Miklós, a magyar ellenforradalom egyik vezető alakja, Magyarország kormányzója a 25 éves ellenforradalmi rendszerben, meghalt. Nevéhez a magyar történelem egyik legsötétebb korszaka fűződik. A Horthy-rendszer abban a vérfürdőben született, amelyet 1919-ben az antant-hatalmak segítségével uralomra jutott ellenforradalom rendezett a magyar munkások, parasztok, értelmiségiek sorában. Horthy nevéhez fűződik Magyarország berántása a második világháborúba, s a nemzeti szégyen, hogy hazánk a múlt háborúban a hitlerista Németország utolsó csatlósa lett. A legutóbbi ellenforradalmi események idején Horthy újra jelentkezett: ismét szeretett volna szerepet játszani a második ellenforradalom általuk remélt új rendszerében.”

A Kádár-korszak közkeletű hazugsága volt, hogy Horthy Miklós vissza akart térni az országba. Egy svájci újság a forradalom előtt néhány hónappal röppentette fel a hírt: az egykori kormányzó, 88 éves volt már ekkor, otthon akar meghalni. Horthy a hírt cáfolta, nem is lehetett komolyan venni Horthy esetleges hazatérését a kommunista Magyarországra. Viszont a forradalom kitörésekor feléledt benne a remény a hazatérésre, de nem arra, hogy szerepet vállaljon az új rendszerben.

A kádárista Fehér Könyvben a halálhírben közölt hazugság is visszaköszön: Horthy felkínálkozott az imperialistáknak, hogy rendet csináljon Magyarországon.

A forradalom leverését alig élte túl. 1956. november 4-e után újságot nem olvasott, derül ki Gosztonyi Péter A kormányzó Horthy Miklós és az emigráció című könyvéből, rádiót nem hallgatott, a világpolitika iránt nem érdeklődött többé. Ágynak dőlt, noha szervi baja nem volt. Fiának, Horthy Istvánnak özvegye erről úgy nyilatkozott:

„… nem lépett fel sem tüdőgyulladás vagy szívbaj. Egyszerűen azt lehet csak mondani: élete gyertyája kialudt…”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport