1982: Syzygy, avagy a nagy csillagászati hoppá

03.10.

2008.03.09. 21:21
SYZYGY



A Syzygy a görög syzygos kifejezésből származó késő-latin syzygia (összetalálkozás) szóból ered, leggyakrabban csillagászati értelemben, az egy naprendszerben található legalább három bolygó együttállása, egyenes vonalba rendeződése esetén használjuk. Legtöbbször a Föld-Nap-Hold együttállás esetén beszélnek róla az űrkutatók, de akkor is előkerül, ha bármilyen izgalmas, meglepő, nem szokásos dolog történik az űrben. Éppen ezért Syzygy-t kiáltottak a csillagászok akkor is, amikor 1982 március 10-én a Nap azonos oldalán állt naprendszerünk minden bolygója. Egy oldalon ugyan, de nem egy vonalban. Azelőtt és azóta sem regisztrálták ezt az egyedülálló jelenséget.


A Syzygy kifejezés rendkívül népszerű webes nicknévként, de könyv, bor, tévéműsor, videójáték – mind készült már ezzel a névvel.

A tudomány számos területén is nagy kedvvel használják: a matematikai syzygy a strukturális lineáris algebrában használatos, az orvostudományi syzygy néhány vagy az összes belső szerv összeolvadását jelenti, a zenében több előadóművész választotta neveként, vagy lemezcímként: van köztük elektroduó, szaxofon-gitár kettős és klasszikus jazz is.

Amúgy ez a legrövidebb angol kifejezés, amely egyszerre három ’y’-t tartalmaz és egyben a második leghosszabb, amelyik a szokásos magánhangzók közül (a, e, i, o, u) egyet sem tartalmaz.