1997: G. Nagyné zsidózott a parlamentben

2008.03.17. 10:21

Az úgy kezdődött, hogy a kisgazda G. Nagyné Maczó Ágnes felszólalt a MIÉP március 15-i nagygyűlésén. Akkoriban még tízezrek mentek nemzeti ünnepeken a párt rendezvényeire a Hősök terére, most jó, ha ezren voltak, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz.

G. Nagynét saját párttársai is kérdőre vonták, mire ő azt mondta, hogy nem képviselte sem a kisgazdákat, sem a parlamentet, amelynek alelnöke volt ekkoriban, hanem felelős magyar politikusként volt jelen a nagygyűlésen. (Horthy újratemetésének konzervatív résztvevői néhány évvel korábban még úgy nyilatkoztak, hogy ők magánemberként, és nem miniszterként, államtitkárként, képviselőként voltak jelen.)

A nagygyűlés után két nappal Szekeres Imre MSZP-frakcióvezető a parlamentben napirend előtt tartotta elfogadhatatlannak a parlament alelnökének ünnepi szerepvállalását. Erre válaszul hangzottak el G. Nagyné Maczó Ágnes ominózus szavai:

"Az önök elődei, tisztelt Szekeres úr, az egykoron magyargyűlölő Róth Manó, aki közismertebb nevén Rákosi Mátyás volt, centrumnak nevezte ki önmagát, és abból a centrumból internálta, lekulákozta és kivégeztette a fél országot."

A korabeli napilapok tudósítói átsiklottak a nem is annyira burkolt zsidózás mellett. A Népszabadság például ennyit írt csupán G. Nagyné felszólalásáról:

"Szavaira [Szekeresére] reagálva G. Nagyné kiemelte, ő csak annyit mondott [a MIÉP nagygyűlésén], hogy az SZDSZ trónfosztását kellene elvégezni, hiszen a választásokon vesztes párt adhatja a köztársasági elnököt."

Az ülést vezető Gál Zoltán házelnöknek is csupán annyi megjegyzése volt:

"Ne bocsátkozzék történelmi előadásba!"

Az ügyből csak egy héttel később lett botrány, amikor az SZDSZ-es Szalay Gábor frakcióvezető-helyettes kapcsolt, és G. Nagynét lemondásra szólította fel.

Az akkor még mindenható Torgyán József pártelnök ugyan nem tartotta szerencsésnek párttársa kijelentését, de nem is érezte úgy, hogy le kéne mondania. Mint fogalmazott:

"Hiába erőlködik, ugrál az SZDSZ, semmilyen formában nem éri el az alelnök asszony visszahívását."

Az alelnök visszahívására mégsem kellett sokáig várni. A MIÉP-pel való összefogás szorgalmazása miatt szeptember 30-án felmentették a párt alelnöki tisztségéből, november 3-án a parlamenti frakcióból is kizárták. Az 1998-as választásra Új Szövetség Magyarországért néven szervezett pártot, és a szavazatok 0,49 százalékát szerezte meg.

A 2002-es választáson megint a kisgazdák országos listáján szerepel, de a Torgyán vezette párt vele is kihull a parlamentből, még egy százalékot sem ért el.

A politikai visszavonulása után Ürömön ügyvédkedik. Érdekesség, hogy a Budapest melletti faluban 1998-ban és 2002-ben is indult a polgármesteri posztért, de mindkétszer alulmaradt.

(A poszt élesítése után kommentekben figyelmeztettek: G. Nagyné Maczó Ágnes igenis volt polgármester Ürömön, 1999-ben időközi választáson nyert. Tényleg így volt, az érintettek elnézését kérjük.)