1997: megnyílik az első Cora, az akkor legnagyobb magyar bolt

2008.05.08. 00:03

Megnyílt a Cora bevásárlóközpont Törökbálinton. A hipermarket 13 ezer négyzetméterén százezerféle terméket kínálnak. A létesítmény hétmilliárd forintba került – egy fotóval és ezzel a képaláírással adott hírt a gazdasági hírekre akkoriban egyébként rendkívül fogékony Magyar Hírlap a francia üzletlánc magyarországi megjelenéséről. Holott a Cora magyarországi fellépése igen impozánsra sikeredett: az ország akkor legnagyobb áruházát avatták fel.

A törökbálinti nyitással Cora ráadásul megelőzte nemzeti vetélytársát, az Auchant (igaz, az első magyar üzletét 1994-ben, első magyarországi hipermarketét 1996-ban nyitó brit Tescótól elmaradt). A szintén francia hipermarketlánc éppen a Cora-nyitásról hírt adó Magyar Hírlapban megjelent hirdetésben számolt be arról, hogy „ebben az évben nyílik meg az Auchan Argentínában, Thaiföldön és Magyarországon, Budaörsön”.

A Cora a belga Delhaize-csoport tulajdonába tartozó bevásárlóközpont-lánc, amely 1969-ban nyitotta meg első üzletét (a hazai üzletek közül a Match, a Smatch, az Alfa és a Profi üzlethálózata is a Delhaize érdekeltsége). Korábban a szintén francia Carrefour érdekszférájába tartozott. A magyarországi Corákat franchise-rendszerban a Magyar Hipermarket Kft. üzemelteti, a cégben 2003 óta 35 százalékos tulajdonrésze van egy holland cég, a zengzetes nevű Beheer en Beleggingsmaatschappij A. Adams BV.

Egy 2003-as kiadvány szerint világszerte nyolcvan hiper- és több ezer szupermarket tartozik a Cora-hálózathoz. Igaz, ezzel a "világszerte" kifejezéssel óvatosan kell bánni: a cégnek a kontinentális Franciaországon és hazánkon kívül csak Belgiumban, Luxemburgban és Romániában (Kolozsváron és Bukarestben), valamint három tengerentúli megyéjében, a Kis-Antillák egy szigetén, Guadeloupe-n, Martinique-n és Francia Guayanán vannak üzletei.

A magyarországi hálózat hét üzletből áll: a budapesti agglomerációban az elsőként megnyitott törökbálinti mellett Budakalászon és Fóton, ezeken kívül Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Szolnokon jelent meg a cég. Az üzletek számát és az eladóterületet tekintve így mára nemcsak a Tesco húzott el tőlük, hanem az Auchan is megelőzte őket a nyolc budapesti vagy agglomerációs és két vidéki (kecskeméti és székesfehérvári) hipermarkettel.

A Cora az elmúlt tizenegy évben persze önmagát is többször megelőzte, legalábbis ami az ország legnagyobb területű bevásárlóközpontja címet illeti. Az 1997-ben átadott törökbálintinál nagyobb volt az 1998-ban elkészült budakalászi, ahol – a Wikipédia adatai szerint – 14 073 négyzetméter az eladóterület, de még ezt is túlszárnyalta az 1999-ben átadott fóti, ahol nagyjából 15 ezer négyzetméteren vásárolhatunk.

Azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy a Coráé maradjon az ország legnagyobb boltja (bár még a 15 ezer négyzetméter is csak holtversenyre lett volna elég 2000-től, akkor ugyanis megépült az ugyanekkora területű pesterzsébeti és budaörsi Tesco, amelyek egy Tescóról szóló tájékoztatás szerint az egész világon a hálózat legnagyobb üzletei).

Azonban már 1998-ban majdnem 20 ezerre emelte a tétet az Auchan, amikor, szintén Budaörsön, megépítette 19 200 négyzetméteres hipermarketét – ennek a reklámját láthattuk már az 1997 májusi lapokban –, majd még erre is rátett a 2001-ben átadott, 21 ezer négyzetméteres dunakeszi áruházával. Igaz, az Auchan, a honlapja szerint egy-egy hipermarketben 30-60 000 különböző terméket kínál, így a Cora a törökbálinti üzletének bűvös százezres számával legalább ezen a téren első maradt.