1991: öngyilkos merénylet áldozata Radzsiv Gandhi

2008.05.21. 09:00
Radzsiv Gandhi és Indira Gandhi 1984-ben

Öngyilkos merényletet követnek el Radzsiv Gandhi ellen az indiai Sriperumbudur városában. India egykori miniszterelnöke a helyszínen meghal, további 14 ember veszti életét.

Radzsiv Gandhi édesanyja, Indira Gandhi szintén merénylet áldozata lett, őt egyik testőre gyilkolta meg 1984-ben. Radzsiv így került a miniszterelnöki székbe röviddel anyja halála után, majd 1989-ben, pártja, a Kongresszus Párt választási veresége után lemondott a tisztségről. 1991-ben pártját ismét nagy esélyesnek tartották a választásokon, a merényletet azonban a szavazás második napján, kampánykörútja egyik állomásán követték el.

Radzsiv Gandhi kampánykörútja végzetes helyszínére érkezik

A támadást ugyan hivatalosan egy szervezet sem vállalta magára, de később kiderült, a háttérben a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) Sri Lanka-i szeparatista szervezet állt, akiknek célja a független tamil állam megteremtése volt a szigetországban.

A szélsőségesek a gyilkossággal bosszút akartak állni Radzsiv Gandhin, amiért harcba küldte csapatait a Sri Lanka-i tamilok ellen, 1987-ben ugyanis miniszterelnökként katonákat küldött Sri Lankára, hogy segítségükkel békét próbáljanak teremteni az 1983 óta zajló polgárháborúban. A Radzsiv Gandhi és Jayawardene elnök közt aláírt megállapodás értelmében az indiai csapatok feladata az volt, hogy lefegyverezzék a terroristákat. A 60 ezer katonából álló hadsereg végre is hajtotta küldetését, az LTTE terroristáin kívül minden fegyveres csoport befolyását megtörték, a tamil tigrisek ereje ezzel viszont drasztikusan megnőtt.

A merénylő Ghandi közelében közvetlenül a robbantás előtt

A szervezet vezetője, Velupillai Prabhakaran megtagadta a tárgyalásos rendezést, ehelyett befogadta a jelentőségüket vesztett, addig konkurens csoportok tagjait is. Az utánpótlásban és fegyverben így dúskáló LTTE kitartó gerillaharcot folytatott az indiai hadsereg ellen, amivel meg tudták akadályozni, hogy az indiai hadsereg az ő erejüket is felaprózza, így Gandhi végül 1990-ben kivonta katonáit Sri Lankáról.

Középen az öngyilkos merénylő

A rendőrségnek a merénylet után sikerült elfognia egy tamil nőt, a támadás egyik vezéralakját, akit először halálra ítéltek, később azonban büntetését Szonja Gandhi, Radzsiv Gandhi özvegyének közbenjárására életfogytiglani börtönre enyhítették. Radzsiv Gandhi lánya, Prijanka Gandhi a Times szerint meg is látogatta a nőt a börtönben, és 17 év elteltével megbocsátotta tettét. A nő egyébként a mai napig tagadja, hogy köze lenne a merénylethez, állítása szerint a robbanás után érkezett a helyszínre, és a támadás megszervezésében sem volt semmiféle szerepe.

A Kongresszus Párt a kilencvenes évek közepén számos botrány főszereplője volt, azonban Szonja Gandhi 1998-ban átvette a párt vezetését. Az özvegy irányítása alatt a párt megerősödött, a 2004-es választásokat meg is nyerték, Szonja Gandhi azonban nem vállalta el a miniszterelnökséget.