1987: egy német tinédzser a Vörös téren landol

2008.05.28. 10:23 Módosítva: 2009.05.12. 16:49

Egy Cessna típusú kisrepülő leszáll a Vörös Téren, pilótája egy 17 éves német tinédzser, Mathias Rust. A szovjet hatóságok ugyan észlelik az engedély nélküli berepülést légterükbe, egy vadászgép szorosan követni is kezdi a gépet, de mivel a behatoló nem tanúsít ellenséges viselkedést, például a radarok számára bemérhető magasságban repül, nem lövik le.

„Amikor megláttam ezt az orosz gépet, annyira megbénultam és a szívem olyan hevesen kezdett el verni, hogy egyre görcsösebben fogtam a kormányt és szinte belepréselődtem a pilótaülésbe” – mesélte 14 évvel később Rust egy Friderikusz Sándornak adott interjúban.

A leszállást először a Kreml udvarára tervezi, azonban a KGB-ről szerzett ismeretei alapján végül úgy dönt, biztonságosabb egy olyan helyet választani, ahol tettének sok szemtanúja van, nehogy nyomtalanul eltűnjön egy zárt udvarból. Meglepő akciójának célja ugyanis az, hogy a békét hirdesse, és a keleti és nyugati blokk között közeledést érjen el, tettének nagy visszhangot akar.

„Annak idején meg voltam győződve arról, hogy csak akkor lehet valami nagy dolgot elérni, ha az ember komoly kockázatot vállal” – fejtette ki tettének motivációját. „Úgy gondoltam, meg kell próbálni berepülni a Szovjetunióba, egészen Moszkváig. És mert én hittem abban, hogy a moszkvai kezdeményezések erőteljesebbek, mint a washingtoniak, Moszkva ügyét mentem segíteni, erősíteni a Szovjetunióba.”

A Vörös téren a nagy tömeg miatt végül nem tudja letenni a repülőt, arra pedig különösen figyel, hogy békeharcának nehogy áldozatai legyenek. Ezért tesz egy újabb kört Moszkva egyik leghíresebb szimbóluma fölött, és párszáz méterre talál egy kihalt hidat, ahol leszáll. Később kiderült, hogy a rendőrség lezárta a hidat, mert a parancsnok azt gondolta, forgatás van, és meg akarta kímélni a járókelőket egy véletlen balesettől. Tettéért bíróság elé állították, azzal gyanúsították, hogy összejátszott a német pilótával.

„Két fiatal például rögtön angolul kérdezgetett, hogy ki vagyok és honnan jöttem. Nekik tudtam először elmondani, hogy személyemben a béke követét tisztelhetik, és a kelet-nyugati világrész kapcsolatait érkeztem erősíteni Moszkvába. Na, ezek után ajándékok tömegével halmoztak el a helybeliek” – mesélt meglepődve az első reakciókról és a barátságos oroszokról.

A rendőrség csak egy óra múlva érkezik a helyszínre, először bizonyosak abban, hogy a tinédzser nyugati kém. Az állambiztonság tisztjei kezdik vizsgálni az ügyet. „Nem voltak türelmetlenek, nem sürgettek, és különösen nem voltak agresszívek.” Rustot a moszkvai Fortuvo börtönbe zárják, ahol 14 hónapig raboskodik, közben bíróság elé állítják és elítélik. „A bíróság ítélete azt hangoztatta, hogy csak fontoskodtam, a berepüléssel próbáltam meg világhírűvé válni, az egész béke missziót pedig csak kitaláltam, hogy mentsem magam.”

„Gorbacsovnak tudnia kellett, hogy nekem ezzel a berepüléssel komoly közöm volt ahhoz, hogy beindult a Szovjetunióban a peresztrojka” – értékelte tettét. „Az egész peresztrojka az én repülésem nélkül nem lett volna olyan átütő, mint így. Nyilván a repülésem nélkül is átalakult volna a szovjet politikai élet, de hogy az én esetem felgyorsította ezt a folyamatot, az biztos.”

1987 szeptemberében négy év munkatáborra ítélik, kétségbeesésében kegyelmi kérvényt nyújt be, az elnök kegyelemben részesíti. 1988. augusztus 3-án szabadon engedik, még aznap megérkezik Frankfurtba, ahol több száz újságíró várja a repülőtéren.

Szabadsága nem tart sokáig, másfél évvel később újra elítélik, egy nővérnek komoly sérüléseket okoz, miközben polgári szolgálatát tölti egy kórházban. Állítólag beleszeretett a nővérbe, feleségül akarta venni, és mikor kosarat kapott, késsel támadta meg. Rustot a bíróság 29 hónap börtönre ítéli, de 11 hónap elteltével szabadlábra kerül. Ezután úgy dönt, messzire megy, és tiszta lappal kezd új életet. A Karib tenger térségében valósítja meg önmagát, feleségül vesz egy helyi nőt, és alapít egy élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó céget.

A híres Cessna végül egy japán gyűjtőhöz kerül, aki a gép árának négyszeresét, 160 ezer márkát fizet ki érte, miután Rust 20 ezer dollárért elhozatja Moszkvából.