1978: Argentína-Magyarország 2-1

2008.05.30. 11:05 Módosítva: 2009.05.12. 16:53

A magyar labdarúgó-válogatott az 1966-os világbajnokságon a címvédő brazilokat is megverte, azonban a negyeddöntőben kiesett a szovjetek ellen. Ennek ellenére senki sem gondolta, hogy az elkövetkezendő 12 évben nem szerepelhetünk vb-n.

Így nagy volt az öröm, hogy az 1978-as argentínai tornára a szovjetek és a görögök legyőzése után, interkontinentális selejtezőn Bolíviát is legyőzve kijutott a magyar csapat. Ott azonban roppant nehéz csoportba került, hiszen a négyes tagja volt a házigazda, Olaszország és Franciaország.

Baróti Lajos együttese az első meccsét éppen a házigazdák ellen vívta június elsején. Az időeltolódás miatt a meccsről csak a harmadikán megjelenő Népsport számolt be, a jobboldali hasábban: „A hajrában maradtuk alul” címmel. Ugyanott az vb első meccséről, az NSZK-Lengyelország találkozóról „Antifutball a nyitányon” címmel számolt be.

A címlapon a magyar meccs rövid, tömör, pár mondatos összefoglalója szerepelt, pont annyi, amennyi a mai magyar bajnokikról elég lenne. A lap baloldali hasábján beszámoló volt a tornász ob-ről, „Donáth vezet Magyar előtt” címmel, míg a középső hasábban, mondhatni vezető helyen szerepelt, hogy Varga Imre első lett Havannában a Jose Ramon Rodriguez cselgáncs emlékversenyen.

A helyszínről Borbély Pál és Németh Gyula tudósított, és mint írták, egész Argentína lázban volt a bemutatkozás előtt. Beszámolójukból kiderült, hogy a magyar együttes pihenéssel és taktikai értekezlettel készült a bemutatkozásra. A második oldalon jelentős terjedelemben számoltak be a vb addigi legnagyobb meglepetéséről, hogy Tunézia legyőzte Mexikót, míg egy külön értekezés szólt a címvédő németek esélytelenségéről.

A stadionban két órával a kezdés előtt az állóhely már tele volt, míg egy órával később már tele volt a stadion. A meccset a portugál Garrido vezette, partjelzői az angol Partridge és a szenegáli N’Diaye voltak.

A találkozó egyperces néma gyásszal kezdődött, a felek a meccs előtti napon elhunyt Bozsik Józsefre emlékeztek. A hazaiak ugyan nekünk estek,a 10. percben mégis a magyar csapat szerezte meg a vezetést:

„A jobb oldalon Török vezette fel a labdát, s Nyilasihoz játszott. Átadását Törőcsik kapta, aki jobbal balra ívelt. A balösszekötő helyén álló Nagy fejjel továbbcsúsztatta az akciót kísérő Zombori elé. A középpályás ballal nehéz szögből rálőtte, Fillol a kapu közepébe tartó labdát csak kiütni tudta, pontosan Csapó elé, aki mintegy 8 méterről egyből a kapu bal oldalába lőtt.

Az argentinok négy perccel később Luque révén egyenlítetek, de a gólhoz kellett a magyar kapus Gujdár nagy hibája is, aki Kempes 20 méteres szabadrúgását éppen a hazai támadó elé ejtette ki, ő pedig nem hibázott. A lap beszámolója szerint a folytatásban egyértelművé vált az argentin mezőnyfölény, de a magyar csapat több veszélyes kontrát is vezetett. A legnagyobb gólszerzési lehetőségek Törőcsik és Nagy előtt adódtak.

A magyar csapat a 83. percig bírta a nyomást, akkor egy újabb védelmi hiba után – Gujdár, Martos, és az argentin Kempes egymáson feküdt, míg Tóth nem érte el a labdát – Alonso megszerezte a vezetést Argentínának. Az utolsó percek aztán már idegesen teltek, amit jól bizonyít, hogy Törőcsiket a 87., míg Nyilasit a 90. percben kiállította a hazai pályát egyébként is megfújó játékvezető.

A Népsport beszámolója szerint a hazaiaknál az irányító Ardiles volt a legjobb, míg a magyarok részéről csak Kocsia és Zombori volt dicsérhető. A két kiállított játékosról úgy írtak, felelőtlenségükkel és felesleges kiállításukkal nem csak önmagukat sújtották, de a csapatot is nehéz helyzetbe hozták. (Később 1-1 meccses eltiltást kaptak.)

A lap külön elemezte a találkozót. Az értékelés érdekessége, hogy még napjainkban is megállná a helyét, szinte valamennyi válogatott meccs után megjelenhetne a következő:

„Noha óriási becsvággyal harcoltak a magyar labdarúgók, s dicséretükre legyen mondva, bírták is a nagy iramot, mégis a levegőben lógott az argentinok gólja. Az ellentámadásaink során mindenki mozgósította erőtartalékait, mégis a hazaiaké lett a győztes gól.

Argentína-Magyarország 2-1

Buenos Aires, 77 ezer néző, vezette: Garrido (portugál)

Argentína: Fillol-Olguin, Galvan, Passarella, Tarantini – Ardiles, Gallego, Valencia (Alonso 83.) – Houseman (Bertoni 67.) Luque, Kempes

Magyarország: Gujdár - Török (Martos 46.), Kocsis, Kereki, Tóth J. – Nyilasi, Pintér, Zombori - Csapó, Törőcsik, Nagy L.,

Gólszerző:

Csapó (10.) Luque (15.) Bertoni (83.)