1996: a marsi élet nyomára bukkantak

2008.08.06. 12:10

Amerikai űrkutatók 1996 augusztus 6-án bejelentették, hogy egy tizenkét évvel korábban megtalált aprócska meteoriton marsi életre utaló jeleket találtak. A szenzációs hírrel kapcsolatban még Bill Clinton, az USA akkori elnöke is beszédet tartott.

Honnan jött a Földre a titokzatos kavics? A NASA űrkutatóinak erre is van magyarázatuk. Szerintük 4 milliárd évvel ezelőtt a Marson kifolyt egy kis láva, ami 3,6 milliárd évvel ezelőtt néhány becsapódás miatt darabokra tört, majd egy újabb becsapódás hatására – nagyjából 15 millió évvel ezelőtt – kikerült a világűrbe. Hosszú űrbéli bolyongás után 13 ezer évvel ezelőtt becsapódott a Földbe. Időközben az emberiségben kifejlődött az égből lehullott kavicsok iránti érdeklődés, és ennek következtében az 1,93 kilogrammos kődarab az antarktiszi Allan Hillsről 1984 decemberében egy amerikai kutatócsoport markába kerül.

A kő az ALH84001 nevet kapta. Hosszú éveken át vizsgálták a tudósok a meteorit összetételét, de csak 1994-ben jöttek rá marsi eredetére, írja a Wikipedia. Erre a hírre a NASA tudósai is felfigyeltek, és további vizsgálatokkal magnetitkristályokat, biofilmeket és polimerizált aromás szénhidrogéneket mutattak ki a kődarabon. Ebből következtettek arra, hogy a marsi élet nyomait fedezték fel.

A Magyarországon született Friedmann Imre, a NASA Mars-kutatással foglalkozó csoportjának vezetője 2001-ben arról számolt be, hogy az ALH84001-en lévő 50 nanométeres kristályláncok magnetotaktikus baktériumok maradványai lehetnek. Ezek a maradványok azonban az általunk ismert mikrobáknál sokkal kisebbek, egyesek szerint a nanobaktériumok létezésére utalnak. Máig vitatott, hogy egyáltalán léteznek-e ilyen élőlények.