1997: Diana hercegnő meghal autóbalesetben

2008.08.31. 14:17

Diana walesi hercegnő autóbalesetet szenved Párizsban, kórházba szállítják, kétórás életmentő műtétet végeznek rajta, de nem járnak sikerrel, a hercegnő vasárnap hajnalban meghal. Szintén életét veszti Dodi al-Fajed, a Harrods tulajdonosának fia, akivel Diana együtt utazott az autóban. Meghal az autó sofőrje is, Trevor Rees-Jones, az egyetlen túlélő a hercegnő testőre, akit súlyos sérülésekkel mentenek ki az összeroncsolódott autóból.

A 36 éves Diana halálát hajnali 4-kor állapítják meg, a hírt a párizsi Pitie Salpetriere kórház kardiológiai osztályának főorvosa, Alain Pavie jelenti be reggel 6-kor. A hercegnő súlyos belső sérüléseket szenvedett, károsodott a tüdeje, illetve a koponyája is.

A kórház intenzív osztályának vezetője, Bruno Riou azt mondta, hogy nem sokkal azután, hogy a mentők megérkeztek Dianával a kórházba, leállt a szíve. Azonnal a műtőbe vitték, több sebész küzdött órákig az életéért. „Nem tudtuk őt visszahozni” – fogalmazott a főorvos.

„A walesi hercegnő halála óriási megrázkódtatás, mély fájdalmat érzünk” – fogalmazott Michael Jay, Nagy-Britannia franciaországi nagykövete, aki szintén megjelent a kórházban a haláleset hajnali bejelentésekor. A tragikus baleset után a Buckingham Palota közleményt adott ki, melyben a brit királyi család megdöbbenéséről és szomorúságáról számolnak be.

A baleset Párizs belvárosában, a Szajna közvetlen közelében, alig egy kilométerre az Eiffel-toronytól történt nem sokkal éjfél után. A nagy sebességgel haladó autó behajtott egy alagútba az Alma hídnál, nyomában számos paparazzóval, akik motoron követték a hírességeket, hogy bármelyik pillanatban le tudják őket fotózni.

A szűk alagútban a sofőr elvesztette az uralmát a fekete Mercedes fölött, és belecsapódott egy betonoszlopba, az autóban ülő négy ember közül senkinek nem volt bekapcsolva a biztonsági öve. A baleset után azt feltételezték, hogy a sofőr azért hajtott a megengedettnél gyorsabban, hogy le tudja rázni az őket motoron követő fotósokat.

A rendőrség a baleset után hét motorost őrizetbe vett, őket a baleset körülményeiről akarták kihallgatni. Egyébként több fotós is tudott felvételeket készíteni a helyszínen, mielőtt a mentők és a rendőrség kiérkeztek. A francia rádió szerint egy járókelő felháborodásában nekiesett az egyik paparazzónak.

Károly herceg, Diana volt férje még aznap Franciaországba repült, hogy elkísérje a holttestet vissza Nagy-Britanniába. A 36 éves korában elhunyt Diana fiai, a 15 éves William és a 12 éves Harry éppen a család skóciai birtokán nyaraltak, a hírről édesapjuk értesítette őket.

A baleset azután történt, hogy Diana és a 42 éves Dodi al-Fajed a Ritz Hotelban vacsoráztak, a szállodalánc egyébként a Fajed család tulajdona, így a pár a Ritz Hotel egyik hivatásos sofőrjével utazott Dodi lakására. A pletykalapok szerint előtte Dél-Franciaországban vakációztak, ez volt már a harmadik közös kiruccanásuk, Diana válását éppen egy évvel korábban mondták ki.

A francia rendőrség nyomozást indított, kiderült, hogy a sofőr, Henri Paul kábítószer és jelentős mennyiségű alkohol hatása alatt volt a baleset történtekor. A másfél évig tartó vizsgálat szerint tehát a baleset felelőse a megengedettnél gyorsabban hajtó sofőr volt.

A baleset után számos hír röppent fel arról, hogy nem egy szerencsétlen balesetben vesztették életüket, hanem Diana és párja összeesküvés áldozatai lettek. Volt olyan verzió, hogy a brit titkosszolgálat műve volt a baleset, és a megrendelő Fülöp, Edinburgh hercege lehetett.

Dodi édesapja, a multimilliárdos Mohammed al-Fajed rengeteg energiát fektetett abba, hogy magánnyomozókkal vizsgáltassa meg a baleset körülményeit, nem nyugodott bele a rendőrségi nyomozás eredményébe.

A brit hatóságok 2004-ben kezdtek hivatalosan nyomozni az ügyben, az eljárás három évig tartott. Lord Stevens, a vizsgálat vezetője 832 oldalas nyomozati anyagot adott át, melynek következtetése, hogy semmi másról nem volt szó, valóban tragikus baleset történt.

Mohammed al-Fajed azonban szóvivője útján még 2007-ben is azt közölte, hogy nem fogadja el a britek megállapításait, szerinte maradt számos kérdés, amire nem született válasz. „Bármibe is kerüljön, addig nem nyugszom, míg ki nem derül az igazság és a bűnöst el nem fogják.” Végül 2008 tavaszán bejelentette, nem nyomoz tovább az ügyben, döntését Diana két gyermekére való tekintettel hozta meg.

A hercegnőt szeptember elején temették el a Westminster apátságban, a szertartáson csaknem egymillió ember jelent meg, televízión keresztül pedig ennek sokszorosa nézte meg.