1989: Cservenka Ferencné visszahívása

2009.01.19. 11:10

Cservenka Ferencné, az akkor már a hetvenedik évét taposó pártveterán volt az első országgyűlési képviselő, akit a még csak formálódó ellenzék vissza akart hívni tisztségéből. Erre egy olyan törvény adott lehetőséget (1983. évi III. törvény X. fejezet 89. paragrafus (1) bekezdése), amely ma már nem hatályos, képviselőt nem lehet visszahívni. (Vélhetően a fideszes képviselőket az MSZP-sek, az MSZP-seket a fideszesek hívnák folyton vissza.)

Cservenka Ferencné több mint húsz éven át volt a Pest megyei pártbizottság első titkára, 1988-ig a Központi Bizottság tagja. A gödöllői MDF, Roszík Gábor evangélikus lelkésszel az élen, 1989 januárjában kezdeményezte a képviselő visszahívását. A Gödöllői Mindenesben megjelent tudósítás szerint ennek oka a képviselő parlamenti passzivitása és reformellenessége, a Bős-Nagymarosi vízlépcső melletti szavazás, a többpártrendszer elutasítása, valamint a Gödöllő fejlődésében tapasztalható ellentmondások (tízemeletes házak, aluljáró, buszpályaudvar a város szívében).

Felrótták még Cservenkánénak egy fórumon elhangzott kijelentését is. Ezen a Hazafias Népfront titkárának zárszavára – "Bizonyosak vagyunk, hogy képviselőnk a jövőben is a nép és választói érdekeit fogja képviselni" – tisztán hallhatóan azt mondta: "Nem, én a pártét!". (Erről a Pest Megyei Hírlapnak később azt mondta: "Azon az összejövetelen én a kormány 1989. évi költségvetéséről tartottam tájékoztatót, és nem a képviselői munkám értékeléséről. Ott valóban megkérdezték tőlem, hogy van-e programom. Azt válaszoltam, hogy olyan programom nincs, amely a párt és a kormány célkitűzéseivel ellentétes lenne. Azt támogatom, ami a fejlődést, a kibontakozást szolgálja.")

Az említett választási gyűléssel részletesen foglalkozik a Rendszerváltás '89-blog egyik posztja is>>>

Az ellenzékiséggel nem vádolható Vasárnapi Hírek is felkapta az esetet, és a másik fél, vagyis a gödöllői MDF megkérdezése nélkül írt cikket "Harmincnégy gödöllői lakos akciója alcímmel. A lap úgy tudta, hogy a gödöllői MDF 78 tagjából 60 jelent meg, és 34-en szavaztak a visszahívás mellett. De ez még nem minden.

"Cservenka Ferencné – aki mintegy két évtizeden át töltötte be a Pest Megyei Pártbizottság első titkári funkcióját – egyáltalán nem a passzivitásáról ismeretes. Olyannyira, hogy a közelmúltban elterjedt róla az a hír is: egyik szervezője a bizonyos Magyar Kommunista Pártnak.

Hallott-e erről a hírről? – kérdezte a Vasárnapi Hírek.

- Természetesen hallottam róla, mint ahogy sok más híresztelésről is.

- Ezek szerint valótlan?

- Eszem ágában sincs új pártot szervezni, mert én annak örülnék, ha az MSZMP lenne egységes és erős párt. Egész munkámmal erre törekszem. Én ennek a pártnak vagyok a tagja, semmiképpen sem válok a likvidátorává, márpedig más párt szervezetével ezt tenném."

A Vasárnapi Hírek még – nyilván bravúros nyomozás eredményeképp – "tudomást szerzett" a Ganz Árammérő Gyár munkásgyűléséről, ahol "tömeges megbecsülést tanúsítottak a képviselőnő iránt". Szerintük nagyot fejlődött a város, ott koncentrálódik a magyar agrártudomány és agrárfejlesztés programja, felépült a biotechnológiai kutatóközpont, és elterjedt a termelőszövetkezeti melléküzemági tevékenység, amely fellendítette az ellátást.

Nos, a visszahívást lehet, hogy csupán 34-en kezdeményezték, viszont nagy sikert aratott: az aláírásgyűjtéseket egy január végi péntek délután kezdődött, az emberek sorban álltak az alkalmi pultoknál, szombat délre össze is jött a szükséges 2700 aláírás (az 1985-ös választópolgárok tizede), de az aláírásgyűjtést folytatták, így vasárnap estig 4880 aláírás gyűlt össze.

Hogy mi lett az akció vége, arról Roszík Gábor így írt Az oroszok szépen hazamennek... című könyvében:

"Az aláírásokat lefénymásoltuk, elrejtettük valahova, az eredeti aláírásokkal pedig kértük az Elnöki tanácsot a népszavazás haladéktalan kiírására. Kérdésünkre választ sohasem kaptunk, de hál' istennek a kérdés egyszerűbben megoldódott. 1989. április elején Cservenkáné lemondott képviselői mandátumáról."

Roszík Gábort 1989. júlisában országgyűlési képviselővé választották, és tagja volt az első szabadon választott parlamentnek is, majd felhagyott a politizálással. A politikában új helyet 13 év után ismét az MDF-ben, most a józsefvárosi szervezetben talált. Ezt blogjában jelentette be 2008. október 17-én>>>

Egy másik MSZMP-s képviselő, Vida Miklós visszahívásáról itt olvashatnak>>>