1983: Mészárlás a Wah Mee kártyabarlangban

2011.02.18. 08:54

1983. február 18. előtt a Wah Mee klub a Seattle-i kínai negyed egyik legendás helye volt. Félig kártyabarlangként, félig illegális kocsmaként működött, és híres volt az egész északnyugati parton. Itt ment a legnagyobb tétben a játék ezen a vidéken, a kínai közösség befolyásos üzletemberei és meghatározó alakjai közül is sokan jártak ide, a nyertesek több tízezer dollárral gazdagodtak egy-egy este alatt.

wah450

A szerencsejáték ugyan illegális volt, de a rendőrök eltűrték, mert ők is megkapták a maguk részét a klub pénzéből. Azon a napon azonban nem csak a klubban, hanem szinte az egész kínai negyedben megváltozott minden.

1983 elején Willie Mak, egy 22 éves kínai emigráns több ezer dolláros adósságot szedett össze a kínai negyed különféle kártyabarlangjaiban. A helyzet megoldására Mak kitalálta, hogy kirabolja a Wah Mee klubot. Társnak beszervezte egykori középiskolai osztálytársát, Benjamin Ng-et, akit korábban fiatalkori bűnözőként többször is elítéltek, és egy másik fiút, a 24 éves Tony Ng-et (nem rokona Benjaminnek).

Nem sokkal éjfél előtt törtek be a klubba. Megkötözték és kirabolták a klubban tartózkodó tizennégy embert, aztán tüzet nyitottak rájuk. Egyetlen ember élte túl, Wai Chin, a 62 éves krupié. Kiszabadította magát és az utcára sietett.

Fotó: Seattle Police
Fotó: Seattle Police

William Makot és  Benjamin Ng-et órákon belül elfogták, Tony Mg azonban elmenekült Calgarybe, az ottani kínai negyedbe. Előbbieket életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, utóbbinak viszont, miután a helyi rendőrség kiadta a szövetségi hatóságoknak, nem kellett gyilkosságért felelnie, mert ügyvédei meggyőzték a bíróságot, hogy kényszerítették a rablásra, és ő maga nem is lőtt.

A Wah Mee klub soha többé nem nyitott ki. Ajtaja ugyanúgy áll azóta is, ahogy akkor bezárták, csak lepusztultan és összegraffitizve. A brutális eset emléke mellett a hasonló klubok korának elmúlását is szimbolizálja, azóta ugyanis a legálisan működő indián kaszinók miatt az ilyen helyek már nem igazán rúghatnak labdába.

A kínai közösség pedig azóta sem heverte ki teljesen, ami történt - olvasható a Seattle Times cikkében, melyet az eset húsz éves évfordulójára készítettek. A közösség olyan összetartó volt, hogy közelebbről-távolabbról szinte mindenki ismert legalább egyet az áldozatok közül.

Azóta azonban sokan költöztek be a negyedbe, akik szinte semmit sem tudnak az esetről, a negyed pedig sokkal biztonságosabbá vált, ezzel az a romantikus hangulat is megkopott, amit a Wah Mee klub minden másnál inkább kifejezett.

„Sok minden változott, de igazából szinte semmi sem változott" - mondta a Seattle Timesnak Ron Chew, a Wing Luke ázsiai múzeum igazgatója. „Ha arra az épületre nézünk, mindig a tragédia jut eszünkbe, ami még most is elevenen él a közösség szívében. Ez a közösség nem épült fel teljesen, ami furcsán hangozhat ennyi év után. De vannak dolgok, amikhez türelem kell"