Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Hisztéria nélkül temetik a Királyt

2001.01.20. 13:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Nyugodtan, felfordulás és hisztéria nélkül zajlott le szombat délben a csepeli görögkatolikus templomban Zámbó Jimmy temetési szertartása - jelentette az Index helyszíni tudósítója. Négy-ötezer ember volt jelen, fotósok, újságírók, biztonsági emberek, és árusok hada színesítette a tömeget. A vallási szertartás után megindult a halottasmenet a csepeli temető felé.
Az élen lovaskocsi viszi a fekete koporsót
Megindult a temetési menet a csepeli görögkatolikus templomból Zámbó Jimmy utolsó útjára - jelentette az Index helyszíni tudósítója. A szertartás lefolyta után ezrek követik a Király halottaskocsiját a csepeli temetőbe. Az élen lovaskocsi viszi a fekete koporsót, a lómelegítőt aranyhímzésű korona díszíti. A kocsi mögött a család megy, őket koszorúskocsik és Jimmy barátai követik. Utánuk kanyarog a Király rajongóiból álló többezres tömeg. A temetőig vezető út több mint négy kilométer.

A görögkeleti rend szerint lefolytatott templomi szertartás - melyet a pap beszéde zárt - után felszólalt Kozsó, Tóth Mihály polgármester, és Jimmy kiadójának vezetője, Pásztor László is. A templomi hangulatot csak az egyik autó egymás után ötször megszólaló riasztója törte meg.

Az érkező autókon lepel, a szélvédőkön nagy J betű, rajta korona
Tudósítónk beszámolója szerint a környéken nyugalom van, ennek ellenére óriási a rendőri jelenlét, biztosítókocsik, biztonsági emberek vigyázzák a terepet. Védett személy nincs a szertartáson, röviddel a szertartás megkezdése előtt megérkezett azonban a család ügyvédje, Szögyényi József. Az érkező autókon lepel, a szélvédőkön - csakúgy, mint benn a templomban, a kórus mellett - nagy J betű, rajta korona. Aranyhímzésű korona van a lómelegítőkön is - a halottas kocsit ugyanis két ló húzza majd.

Az MTI információi szerint a csepeli temető egész nap zárva lesz. A sírhely a főbejárattól néhány méterre található, így a temetést csak 250-300 ember láthatja.

Nyugis tömeg a templom körül

Nagy tömeg kísérte végső nyughelyére Zámbó Jimmyt
Tudósítónk a szertartás megkezdése előtt nagy tömegről számolt be a templom környékén, az emberek a bejáratnál és a kerítésnél csoportosultak, ahonnan a biztonságiak igyekeztek eltávolítani őket. A sajtó darus tévékocsikkal figyeli az eseményeket, amatőrfotósok és -kamerások hadával egyetemben. A templomon kívül alkalmi árusok kínálják 350 forintért a Zámbó Jimmy-emlékkönyvet. Kiderült: a befolyó összeg az egyházközség számlájára folyik majd be. A forgatagot koldusok és rikkancsok színesítik, akiket óhatatlan odavonzott az esemény és a tömeg.

Munkatársunk elmondása szerint a tömegközlekedés felkészült, ötpercenként jár a HÉV, ráadásul be is mondják, hogy Zámbó Jimmy temetésére melyik buszra kell átszállni (a 48-asra). A MÁV különvonatokat nem indított, de megerősített szerelvények indultak, plusszkocsikkal.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!