Zalán
6 °C
19 °C

Antifasiszták zavarták meg az antifasiszta tüntetést

2004.10.15. 18:26
Náci provokációk nélkül zajlott a Hősök terére, illetve a Terror Háza Múzeum elé meghirdetett antifasiszta demonstráció pénteken. A kiélezett hangulatra jellemző volt, hogy néhány tüntető provokációnak vélte az ultrabalos punkok kis csoportjának "le a rasszizmussal" skandálását. A provokátornak nézett punkok közül a civil ruhás rendőrök ötöt kiemeltek és a Vörösmarty utcánál a falhoz szorították őket.
Ultrabalos punkok zavarták meg a pénteki Andrássy úti antifasiszta demonstrációt. Az Index helyszíni tudósítójának jelentése szerint háromnegyed hat körül öt hangoskodó fiatalt emeltek ki a rendőrség civilruhás nyomozói. A fiatalokat az Andrássy út és a Vörösmarty utca sarkánál egy házfalhoz szorították. A rendőrség nyilatkozata szerint ötüket előállították.

A kiemelt öt fiatal egyik, a falhoz állítást elkerülő társa az Index tudósítójának elmondta, hogy maguk is antirasszista tüntetők. Elmondása szerint éppen azt skandálták, hogy "le a rasszizmussal", ám az egyik tüntető ezt provokációnak vélte, és riasztotta a rendőröket.

Több ezren vonulnak

Andrássy út 60.
#alt#
Rendőri intézkedés
A Terror Háza Múzeum épülete Szálasi Ferenc nyilas "nemzetvezető" Nyilaskeresztes Pártjának, a Hungarista Mozgalomnak volt a székháza. Szálasiék hatvan évvel ezelőtt, 1944. október 15-én puccsal vették át a hatalmat, és véres, fasiszta diktatúrát vezettek be, aminek a bevonuló szovjet csapatok vetettek véget. Szálasi Ferencet 1945-ben a népbíróság háborús bűnökért halálra ítélte, majd 1946-ban kivégezték.

Az antifasiszta tüntetők délután négy körül kezdtek el gyülekezni a Műcsarnok előtt. A több ezres tömeget előbb klezmerzene szórakoztatta, majd Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke mondott beszédet. A tüntetők több egyentáblát tartottak a fejük felett, ezeken a "Múltat végkép eltörölni", az "Egy lépést sem tovább, illetve a szóviccel fűszerezett "A fal leomlott, száll a sitt a szemétdombra" felirat volt olvasható.

"Akik eljöttek, olyan emberek, akik arra büszkék, hogy ez a nemzet száz éven át különböző etnikumú és vallású emberek befogadó nemzete volt, amely nemzeti hagyomány 1944. október 15. után végleg megszűnt", jelentette ki Glatz Ferenc. A Tudományos Akadémia volt elnöke felszólalásában reményét fejezte ki, hogy egymás megbecsülését se a rossz idő, se szélsőséges politikai szervezetek nem tudják megzavarni.

Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója amúgy sem látott sok esélyt arra, hogy náci tüntetők zavarják meg az antifasiszta demonstrációt. Beszámolója szerint a biztosításra nagy erőkkel kivonuló rendőrség teljesen lezárta a környéket, a biztonságra egy rendőrhelikopter is ügyel. Náci tüntetőket tudósítónk nem látott.

A tüntetőket David Admon, Izrael budapesti nagykövete levélben köszöntötte. A nagykövet "teljes szívvel" támogatja a Mazsihisz felhívását, mint írta, az ő családját is megtizedelte a fasiszta terror.

Szégyen lett volna hallgatni

A Terror Háza Múzeum előtt már tízezer fősnél is nagyobb tömeg gyűlt össze az Index tudósítójának becslése szerint. A tüntetőkhöz az MSZP kongresszusának küldöttei is csatlakoztak, a tömegben feltünt Gyurcsány Ferenc, Juhász Ferenc, Szili Katalin, Szekeres Imre, Kovács László, Kiss Péter, Lendvai Ildikó és Hiller István is. A tömegben ugyancsak megjelent Medgyessy Péter volt miniszterelnök. Gyurcsány Ferencet az MTI tudósítása szerint nagy tapssal fogadták. Az Index tudósítója Alföldi Róbertet és Horváth Aladárt is felfedezte a tömegben.

#alt#
Tüntetők az Andrássy úton
A Terror Háza Múzeum előtt felolvasták Mádl Ferenc a demonstrálókhoz címzett levelét. A köztársasági elnök köztársasági elnök elítélte a bal- és jobboldali szélsőségeket. Mádl olaszországi látogatása miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Magyar Bálint oktatási miniszter a hatvan évvel ezelőtt történtek felelevenítése után arról beszélt, hogy "Szálasi tanítványai" ma is el akartak jönni a Terror Háza elé. "Egy igazi demokrata mindig nyitott arra, hogy megértse vitapartnere álláspontját, de van, amikor a dolgok csak feketék-fehérek. A nácizmus, a hungarizmus, a fasizmus, a rasszizmus ilyen", jelentette ki.

Hat évtized után vannak, akik azt kérdezik, hogyan jelenhettek meg ismét ezek az eszmék, mások szerint azonban csak túlreagáljuk a történteket, mondta. "Szerintem szégyen volna, ha a hungaristák ismét megjelennének az utcákon", jelentette ki Magyar. A rendezvény másik szónoka, Hiller István kultuszminiszter, az MSZP elnökjelöltje volt. "Köztásaság ott van, ahol a családok közösséget alkotnak, falvakat, városokat, országot", mondta. Hiller szerint ha valaki fenyegetően lép fel, akkor a többségnek azonnal válaszolnia kell. "Nem tűrjük a fasizmust semmilyen állapotában", mondta a kultuszminiszter a "Nem kérünk a nácikból" feliratú szónoki emelvény előtt, a Terror Háza Múzeum mellett.

A szervezők ezután megkérték a hallgatóságot, hogy helyezzék el a szinpadon a magukkal hozott virágokat. A demonstráció ezek után békében véget ért.

Évtizedes emlékek

#alt#
Beszéd a Terror Háza előtt
Többek szerint a megmozdulás a kilencvenes évek eleji Demokratikus Chartát idézi, jelentette az Index tudósítója. Ugyanakkor sokak nemtetszését vívta ki, hogy a Munkáspárt vörös csillagokkal és Kommunista Ifjúsági Szövetség feliratú táblákkal vonult fel. Tudósítónk jelentése szerint annyi rendőr biztosította a tüntetést, hogy még a környező kocsmákat is ötpercenként ellenőrizni tudták.

Kiszorították az ellentüntetőket

Eredetileg a hungarista Magyar Jövő Csoport szervezett október 15-ére, a hatvan évvel ezelőtti nyilas hatalomátvétel évfordulójára demonstrációt a Terror Háza elé. Az SZDSZ ifjúsági szervezete ellentüntetést jelentett be ugyanerre a napra és helyszínre. A két szervezet a rendőrséggel és egymással nem tudott megegyezni a területfoglalásról. A vitát végül a fővárosi önkormányzat döntötte el, mert nem a Magyar Jövő Csoportnak, hanem az Új Generációnak adott területfoglalási engedélyt, ezzel a hungarista-demonstráció törvénytelenné vált.

A csoport vezetőjét hétfőn tíz nap elzárásra ítélték, mert a Terror Háza előtt náci karlendítéssel üdvözölte a jelenlévőket.

"Feloszlatták" a Füstirtók egyszemélyes demonstrációját
Negyvenezer forintra büntették Félix Pétert, a Füstirtók Egyesület elnökét, aki csütörtökön egyszemélyes demonstrációt tartott a Terror Háza előtt, áll a szervezet közleményében. Félix azért tiltakozott, mert Johan Béla, akiről népegészségügyi programot neveztek el 2003 áprilisában, a Sztójay-kormány belügyminisztériumi államtitkáraként rendeletek kiadásával hajtotta végre a zsidó törvényeket az egészségügyben. Az MTA közelmúltban kiadott hivatalos állásfoglalása szerint Johan nem méltó arra, hogy egy népegészségügyi program névadója legyen. A közlemény szerint az egészségügyi tárca, a kormány és a parlamenti pártok az MTA állásfoglalását nem veszik tudomásul.
Félixet a demonstráció kezdete után nem sokkal, 9 órakor előállították a VI.-VII. kerületi kapitányságon, ahonnan részletes tanúvallomás-tétel után, 16 órakor távozott. A rendőrség gyorsított szabálysértési eljárás keretében 40 ezer forint bírságot szabott ki rá. Ha azt nem fizeti ki, negyven nap elzárásra is büntethető.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.