Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Harrach felülvizsgáltatja Terry Black örökbefogadási ügyét

2001.10.29. 18:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Harrach Péter szükségesnek tartja megvizsgálni Terry Black transzvesztita művész örökbefogadási ügyét. A szociális és családügyi miniszter úgy véli, nem biztos, hogy egy "nemi identitászavarral küszködő" ember alkalmas lenne egy gyermek nevelésére. Terry Black lemondásra szólítja föl a tárca vezetőjét, mert szerinte alkalmatlan feladata ellátására. Szerinte a miniszternek azzal kellene inkább foglalkozni, hogy éhező gyerekek esnek ki az iskolapadból.
A felelősség miatt szükségesnek tartom megvizsgálni Terry Black transzvesztita előadóművész által kezdeményezett örökbefogadási ügyet - jelentette ki Harrach Péter szociális és családügyi miniszter. A miniszter mindezt annak kapcsán közölte, hogy az elmúlt napokban civil szervezetek jelzései és sajtóhírek alapján tudomására jutott: Rácz Károly, aki az éjszakai életben Terry Black néven vált ismertté, örökbe szeretne fogadni egy gyermeket.

A miniszter az általa szokatlannak nevezett eljárással kapcsolatban Grespik Lászlótól, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjétől, valamint a tárca illetékes főosztályvezetőjétől kért tájékoztatást. Harrach Péter hangsúlyozta: a gyermekek jogairól szóló New York-i Egyezménnyel összhangban a magyar gyermekvédelmi és családjogi törvény is utal a gyermekek mindenekfelett való érdekére. Ennek alapján a gyermekek számára az a leginkább egészséges, ha vannak szülei, és családban nevelkedik.

A Fővárosi Főügyészség óvást nyújtott be

A miniszter szerint nem biztos, hogy erre egy "nemi identitászavarral küszködő" ember a legalkalmasabb. A XVI. kerületi gyámhivatal az örökbefogadási eljárást felfüggesztette, mert a Fővárosi Főügyészség óvást nyújtott be a transzvesztita művész örökbefogadásra való alkalmasságáról hozott gyámhivatali határozat ellen. A hivatal vezetője kifejtette: az örökbefogadási eljárást meg kell előznie az örökbe fogadni szándékozó alkalmasságának megállapítását célzó gyámhivatali eljárásnak, s pozitív döntés után következhet az örökbefogadási eljárás.

Tájékoztatása szerint a transzvesztita művész ügyében az alkalmasságról a XIV. kerületi gyámhivatal döntött, az örökbefogadási eljárás pedig a XVI. kerületi gyámhivatal előtt folyik. A szakember hozzátette: az alkalmassági határozat birtokában indulhat meg az örökbefogadási eljárás, melynek során a gyermek gyámhivatali határozattal legalább egy hónap időtartamra gondozásra kerül az örökbe fogadni szándékozóhoz.

A gyámhivatal nem döntött a gondozásról

A Fővárosi Gyámhivatal közlése szerint Terry Black úgynevezett nyílt örökbefogadási eljárás keretében kívánja a gyermeket örökbe fogadni. Ez azt jelenti, hogy a vér szerinti szülő és az örökbe fogadni szándékozó ismerik egymást. Az eljárást a két fél együttes nyilatkozatával megindították, azonban a XVI. kerületi gyámhivatal még sem a gondozásra történő kihelyezésről, sem az örökbefogadás engedélyezéséről nem döntött.

A hivatalvezető közlése szerint e döntésre még várni kell, hiszen az ügyészi óvás következtében indult új eljárás keretében a XVI. kerületi gyámhivatalnak ismét döntenie kell az örökbefogadásra való alkalmasságáról. Addig az örökbefogadási eljárást a XVI. kerületi gyámhivatalnak fel kellett függesztenie.

Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: az óvást azért nyújtották be, mert a személyi és vagyoni körülmények további tisztázásra szorulnak. Hozzátette: ha a gyámhivatal az óvást alaposnak tartja, akkor a törvénysértő határozatot nyolc napon belül köteles hatályon kívül helyezni. Amennyiben a gyámhivatal az óvással nem ért egyet, a kifogásolt iratokat az óvással és észrevételekkel együtt nyolc napon belül kell felettes szervéhez továbbítania.

Az előadóművész lemondatná a minisztert

Terry Black az ügy kapcsán lemondásra szólítja fel Harrach Péter szociális és családügyi minisztert, mert alkalmatlannak tartja feladata ellátására. Szerinte a miniszternek azzal kellene foglalkoznia, hogy éhező gyerekek esnek ki az iskolapadból. A transzvesztita művész hozzátette: a gyermekvédelmet nem tőle kellene megvédeni, mert szeretetet és biztonságot nyújt a gyermeknek. Kijelentette: nem tud olyan határozatról, amely szerint nem nevelheti a gyermeket. Közölte, hogy pszichológiai tesztek alapján minden szempontból alkalmasnak találták, erről határozatot is kapott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!