Hajnalka
0 °C
14 °C

TGM: az esztergomi érsek szólaljon fel az iskolai szegregáció ellen!

2005.07.22. 09:43
A magát radikális baloldalinak tartó filozófus szerint a magyar katolikus egyházban nyoma sincs a szegénypártiságnak. TGM a Népszabadságban közölt levelében arra szólítja föl az esztergomi érseket, hogy foglaljon állást az iskolai faji szegregáció ellen, kvázi határolódjon el saját püspökeitől.

"Sok katolikus (laikus és klerikus) Latin-Amerikában a földbirtokos és katonai oligarchia oldaláról a szegények oldalára, a fehér telepes szupremácia oldaláról az indián őslakosság oldalára állt át" - írja a Népszabadságban az esztergomi érseknek címzett nyílt levelében Tamás Gáspár Miklós.

A magát radikális baloldalinak nevező egyetemi oktató szerint "Észak- és Dél-Amerikában, Nyugat- és Dél-Európában a katolikus egyház fontos erői fölléptek és föllépnek a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet, a kulturális és osztálykirekesztés ellen, a militarizmus és a háború (így az iraki háború) ellen, a rendőri visszaélések és a "nemzetbiztonsági állam" demokráciát romboló elmélete és gyakorlata ellen, gyámolítják a legális és illegális bevándorlókat, menekülteket, menedékkeresőket, elutasítják az iszlámofóbiát".

Éppen a legátszelleműtebbek ellen

A szerző szerint ezzel szemben a magyar katolikus egyházban "ezeknek a szép lelkesültségeknek nem sok nyoma mutatkozik". Tamás Gáspár Miklós szerint ezt bizonyítja, hogy a magyar püspökök legutóbb a jelenlegi magyar kormány éppen azon intézkedéseit kifogásolták, amelyek a szegény gyerekek kirekesztését akarják megakadályozni. TGM szerint a püspökök "közöttük a leglelkesebb, legátszelleműltebb katolikus hívőket: a cigányokat" akarják örök szegénységre kárhoztatni.

A filozófus állítja, "ezek a szegények műveletlenek, eszköztelenek, tehetetlenek és kiszolgáltatottak abban a világban, amely talán önnek se tetszik, ám amelyben önöknek van hatalmuk, de nekik nincs, és - ha önök és politikai szövetségeseik kötik az ebet az igazságtalanság karójához - nem is lesz."

"Az ön püspökeinek titoknoka, Veres úr, aligha fog itt keresztényi bűnbánatot tanúsítani, ismerjük őt" - írja, TGM aki szerint az esztergomi érseknek kellene példát mutatni, és "ha a legnyomorultabb szegényeknek mond jó szót, s ha urambocsá támogatja az oktatási miniszter (...) ebben az egy ügyben példamutatóan bátor és nagyvonalú lépését, az nem fogja veszélyeztetni az érsek pozícióját.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.