Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hasim Thaqit ismét feltartóztatnák

2003.07.02. 19:22
A magyar és a nemzetközi diplomáciának kellett működésbe lépnie ahhoz, hogy a szerb-montenegrói hatóság levegye a körözési listáról Hasim Thaqi koszovói diplomatát, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Szervezet egykori vezetőjét. A körözés továbbra is érvényben marad.
A szerb-montenegrói hatóságok megerősítették Hasim Thaqi koszovói diplomata nemzetközi körözésének tényét, ennek alapján, amennyiben a politikus ismét belép Magyarország területére, akkor a határőrség feltartóztatja - közölte a rendőrség szerdán.

Az összes Interpol-tagállam körözi

"2003. július 2-ától a világ összes Interpol-tagállamára kiterjedő nemzetközi körözés van érvényben a politikus ellen" - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján; az ORFK közleményében az Interpol belgrádi irodájából kedden érkezett információra hivatkozik. "Ennek alapján amennyiben a koszovói diplomata belép Magyarország területére, akkor a határőrség feltartóztatja, az Interpol magyar nemzeti irodája közreműködésével megindul a kiadatási eljárás" - közli az ORFK Kommunikációs Igazgatósága.

Hasim Thaqi, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetője, a Koszovói Demokrata Párt elnöke hétfőn 16 óra 38 perckor érkezett Pristinából Ferihegyre és 19 óra 49 perckor szállt fel a menetrend szerinti Malév-gépre Párizs felé.

Hasim Thaqi az ENSZ által kiállított érvényes utazási igazolvánnyal hontalanként igazolta magát a magyar határőrségnél. Miután neve szerepelt a körözöttek listáján, ezért a határőr - kötelességét teljesítve - félreállította a diplomatát, és felvette a kapcsolatot az Interpol magyar nemzeti irodájával, amely jelezte a történteket a körözést elrendelő szerb-montenegrói hatóságnak.

A körözés érvényben marad

Az MTI információja szerint ekkor lépett működésbe a magyar és a nemzetközi diplomáciai gépezet, amely hatékony közbelépéssel elérte, hogy a szerb-montenegrói hatóság szóban levegye a nemzetközi körözési listáról a koszovói diplomatát. Erről értesítést kapott az Interpol magyar nemzeti irodája, és azon keresztül a határőrség, amely engedte továbbutazni Hasim Thaqit.

Az MTI úgy tudja, hogy Thaqi nemzetközi körözését 1999-ben rendelték el, azt követően, hogy a politikust a pristinai bíróság 1997-ben 10 évre elítélte terrorcselekmények előkészítése miatt.

A hírügynökség információi szerint a körözést 2002 nyarán Belgrádban megerősítették, sőt 2003. július 2-án, azaz egy nappal azután, hogy a koszovói diplomata elhagyta Budapestet, a szerb-montenegrói hatóságok közölték, hogy továbbra is a világ összes Interpol-tagállamára kiterjedő nemzetközi körözés van érvényben Hasim Thaqi ellen.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!