Zalán
6 °C
19 °C

Bárándy: A zászlóégetés több volt mint garázdaság

2004.01.19. 12:06
Tudatosan felépítettnek nevezte a Tilos Rádió elleni január 11-i tüntetésen a zászlóégetéskor történteket az igazságügyminiszter hétfőn reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában.
Az ügyet nem lehet kiragadni abból a miliőből, melyben megtörtént - hangsúlyozta a zászló elégetése kapcsán a miniszter. Bárándy úgy vélekedett: ha valaki "csak úgy" eléget valahol egy zászlót, akkor az valószínűleg rongálás, és a garázdaság határait semmi esetre sem lépi át. Ha egy zászlót viszont úgy égetnek el, hogy az beágyazott egy olyan környezetbe, amelyben a gyűlöletkeltés már jelen van, akkor az mintegy az egész magatartássor koronája, és ez másfajta megítélés lehetőségét is felveti - mondta Bárándy Péter.

Aljas indulatok

Garázdaság vétsége
Dobos Gabriella a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön az Indexnek elmondta, hogy az ügyészség egyetért a rendőrséggel, hogy gyorsított eljárással kell tárgyalni az ügyet, ám "a vádemelésnek még nincs itt az ideje". Ehhez az anyagot visszaküldték a rendőrségnek további bizonyítékok beszerzésére. Megítélése szerint 15 napon belül bíróságra kerülhet az ügy. A gyanúsítástól eltérően ugyanakkor nem közösség elleni izgatásnak, hanem garázdaság vétségének minősül az ügyészség szerint a zászlóégetés.
A zászlóégetés "bizonyos körülmények között alkalmas lehet arra, hogy másokban aljas indulatot keltsen, vagy pedig a már meglévő ilyen indulatot átalakítsa cselekvéssé, vagy a cselekvés veszélyét idézze föl" - tette hozzá az igazságügy-miniszter.

Bárándy Péter szerint "önmagában egy textília elégetése ugyanúgy nem minősíthető, mint egy-egy szónak a használata". Ha viszont megfelelő szavak használata mellett történik a megfelelő felségjelű textília megsemmisítése, akkor ez alkalmas lehet aljas indulat kiváltására.

Handabandázás

Január 11-én a Rákosmenti Polgári Körök tüntetést szervezett a Tilos Rádió budapesti stúdiójánál. A demonstráció résztvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt a médium betiltását követelték. Az adó egyik műsorvezetője szenteste azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". A műsorvezetőt azonnal eltávolították a rádióból, mely elhatárolódott kijelentésétől.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter a műsorvezető kijelentése kapcsán a Nap-keltében úgy fogalmazott, hogy az "egy részeg ember visszataszító handabandázása volt". Megítélése szerint egy hallhatóan részeg embertől származó "undorító kijelentés" nem igazán alkalmas arra, hogy gyűlöletkeltőnek lehessen minősíteni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!