Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Tilos a rádiós

2004.01.30. 15:16
Kitiltották a Magyar Rádió épületéből Bencsik Gyulát, a rádió külső munkatársát, aki egyik műsorvezetője volt a Tilos Rádió karácsony esti, botrányt kavart adásának. Pálfi Balázst, a rádió belsős munkatársát választás elé állították: vagy a közrádiónál, vagy a Tilosnál készítsen műsort. Nádori Péter, az adó egyik alapítója magától hagyta ott a rádiót pr-cége ügyfeleinek rosszallása miatt. Barangó, a vitatott kijelentést tett műsorkészítő már korábban elveszítette a munkáját.
Újabb újságírók kerültek egzisztenciális válságba a Tilos Rádió karácsony esti műsora miatt, amelyben az egyik műsorkészítő, Barangó azt mondta: „kiirtanám az összes keresztényt”. Barangót már a botrány kirobbanásakor eltanácsolták addigi munkahelyéről, a HVG-től, ahol külsős korrektorként dolgozott. Úgy tudjuk, egzisztenciális problémái egyelőre nem oldódtak meg. Az Index megpróbálta elérni a HVG szerkesztőségét, hogy kiderítse: az illuminált állapotban tett szerencsétlen kijelentésnek mi köze Barangó korrektori munkájához, de a szerkesztőség egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Az elnöki hivatal által kitiltva

Bencsik Gyula – Barangó műsorvezető társa – elsőként határolta el magát a szerencsétlen kijelentéstől. A Magyar Rádió külsőseként is dolgozó újságíróval a Kossuth Rádió Napközben című műsorának felelős szerkesztője év elején közölte, hogy határozatlan ideig nem tart igényt a munkájára. A közrádiónál nyolc és fél éve külsőző Bencsik főnöke, Jónás István azzal indokolta döntését, hogy nem tudott a Tilos Rádiónál folytatott tevékenységéről, valamint, hogy ő személy szerint nem tud azonosulni több, a kereszténység kérdéskörét érintő tilosos műsor gondolatvilágával.

Bencsik az Indexnek elmondta, hogy hét éve dolgozik párhuzamosan a Tilos Rádióban is, ottani működéséről mindenki tudott, és eddig senki sem kifogásolta. A médiatörvény szerint egyébként a nonprofit rádióknál végzett munka nem összeférhetetlen a közszolgálattal. Január első heteiben Bencsik megállapodott a Petőfi adó egyik műsorának szerkesztőivel, hogy ott folytatja tevékenységét. A héten azonban a Magyar Rádió portáján azt a felvilágosítást kapta, hogy az elnöki hivatal egyik alkalmazottja kitiltotta az épületből, ezért saját holmijáért sem mehet már be a szerkesztőségbe.

Választás elé állított rádiós

A Magyar Rádió Kossuth adójának főszerkesztője is választás elé állította Pálfi Balázst, az Önazonos című meleg műsor szerkesztőjét, aki a rádió számos népszerű műsorának is állandó közreműködője. Perjés Klára levélben tiltotta el Pálfit a Tilosban való további szerepléstől. Pálfi Balázs hosszú évek óta készíti a Tilos Rádióban a Szappanopera helyett című, melegekkel foglalkozó műsorát. Pálfi válaszlevelében annak a meggyőzödésének adott hangot, hogy a rádió belső szabályzata nem tiltja a nem nyereségérdekelt rádiókban való közreműködést. Erre Perjés még nem válaszolt, Pálfi mindazonáltal nem szeretné beszüntetni tilosos műsorát.

Rádió: szerdáig tart az elhúzodó értekezlet

Megpróbáltuk megszólaltatni a Magyar Rádió illetékeseit is, de az elnöki titkárságon azt a felvilágosítást kaptuk, hogy szerda előtt senki sem elérhető, mert a teljes vezetőség egy „elhúzódó értekezleten tartózkodik”.

Az egyik alapító üzleti okokból távozott

Közvetetten, de a botrány miatt hagyta ott a Tilost a rádió egyik alapítója és legnépszerűbb műsorvezetője, Nádori Péter.

A Narancs egykori felelős szerkesztője – ezt a munkáját egyébként egyszerűen kihagyta a cége honlapján olvasható szakmai önéletrajzából –, aki később a hvg.hu és az Origo szerkesztőségét is vezette, mostanában a pr-bizniszben utazik üzlettársával, Krecz Tiborral. A páros első nagyobb nyilvánosságot kapott közös médiaakciója Friderikusz Sándor A szólás szabadsága című műsorának elindítása volt. A program jó nagyot bukott, Kreczék távoztak, majd a műsor annyira azért összeszedte magát, hogy képernyőn maradjon.

Az Index információi szerint a két alapítóról elnevezett médiatanácsadó vállalkozás egy vagy több hazai ügyfele a Tilos-botrány kitörése után jelezte, hogy nem veszi ki jól magát, hogy pr-cégük egyik névadója rendszeresen műsort vezet a rádióban. Nádori ki is lépett a Müezzin című műsorból, amit szerda reggelente vezetett Bisztray Sándorral és Munk Veronikával. A Müezzin egy füst alatt meg is szűnt. Az ügyben beszéltünk Nádorival, aki megerősítette, hogy a dolgok nagyjából így történtek, de részletekbe nem akart belemenni. A tanulságokat pedig úgy foglalta össze, hogy „két lovat egy seggel nem lehet megülni”.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!