Előd
5 °C
12 °C

Újabb ORTT-intő a Tilosnak

2004.03.01. 17:33
Az ORTT Panaszbizottsága szerint a Tilos Rádió megsértette a médiatörvényt, amikor teret adott egy hallgatói SMS-üzenetnek, amely a volt miniszterelnököt becsmérlő megjegyzéseket tartalmazott. A panaszbizottság szerint nem elegendő, hogy a műsorvezetők elhatárolódtak a hallgatói véleménytől, azt ki kellett volna szűrniük.
Törvénysértőnek találta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága azt, hogy a Tilos Rádióban ez év február 4-én megfontolás nélkül tettek közzé egy, Orbán Viktor volt kormányfőt gyűlöletkeltő módon minősítő és vallási meggyőződést sértő hallgatói véleményt.

A döntés idején még működött az ORTT

A panaszbizottság február 25-én kelt állásfoglalását az MTI március 1-jén, hétfőn kapta meg. (Az ORTT utóbbi napon már nem működött, mivel a médiahatóság elnökének és négy tagjának megbízatása vasárnap éjfélkor lejárt. Az ORTT-elnök személyéről az államfő és a miniszterelnök még nem jutott közös nevezőre.)

Az üzenet úgy szólt: "Orbán Viktor egy köpönyegforgató fasiszta patkány, ne dőljünk be neki. Pusztuljanak az egyházak. Éljen Barangó". Az SMS ismertetése után a műsorvezető elhatárolódott annak tartalmától, és jelezte, ilyen tartalmú üzeneteket a jövőben nem olvasnak be - mondta a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke korábban az MTI-nek. Csabai Gábor akkor közölte: a rádiónál ajánlások vannak érvényben arra, mi hangozhat el adásban, mi nem, de a hallgatói üzenetekkel "sok-sok év alatt nem volt különösebb probléma".

Állampolgári bejelentés nyomán

Az ORTT Panaszbizottságának az ügyben eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre vizsgálta a Tilos Rádió február 4-én sugárzott műsorát. A tanács egyhangúlag megállapította: "a volt kormányfővel kapcsolatban használt minősítő jelző - ízléstelenségén túlmenően - ellentétes a médiatörvény azon előírásával, hogy a műsorszolgáltató tevékenysége nem lehet alkalmas személyek elleni gyűlölet keltésére."

Elmaradt felhívás miatt törvénysértő

Az egyházakra vonatkozó megjegyzés az panaszbizottság szerint a médiatörvény azon rendelkezését sérti, amely szerint a műsorszolgáltatónak "a vallási vagy hitbeli meggyőződést sértő hanghatások bemutatása előtt a közönség figyelmét erre a körülményre fel kell hívnia".

Az ORTT Panaszbizottsága megállapította, a panaszolt hallgatói vélemény műsorszolgáltató által történő megfontolás nélküli közzététele törvénysértő. A panaszbizottság úgy foglalt állást: a hallgatói véleménytől való műsorvezetői elhatárolódás nem mentesíti a műsorszolgáltatót az alól, hogy törvénysértés történt.

Közizlést sértett az SMS

A testület indoklása szerint "a műsorszolgáltatótól ugyanis minden szempontból elvárható, hogy a törvénysértő vagy az általános közízlést súlyosan sértő, ízléstelen hallgatói megnyilvánulásokat kiszűrje, azoknak ne adjon teret az általa sugárzott műsorban."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.