Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Felhígult a cián a Tiszában

2005.11.28. 16:36
A Tiszán érkezett romániai ciánszennyezés hétfőre az országhatárhoz érve annyira felhígult, hogy a megengedett határérték tizedét sem éri el. A csekély mértékű szennyezés Magyarországon nem okozott halpusztulást és nem kell tartani későbbi ökológiai károktól sem.

A romániai ciánszennyezés nem jelent veszélyt a Tiszára, a folyóba került veszélyes anyag hétfőre az országhatárhoz érve annyira felhígult, hogy a megengedett határérték tizedét sem éri el - mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

A romániai Borsabánya melletti patakba a helyi bányából pénteken került ciánnal szennyezett víz, ami a Tiszába jutva hétfőn 8 óra és dél között érte el Magyarországot. Az államtitkár közölte: Tiszabecsnél az ivóvízben a megengedett literenként 50 mikrogrammos határértékhez képest alig 2-3 mikrogramm ciántartalmat mutatott ki a vízügyi hatóság a reggel 7 óra óta 30 percenként elvégzett vizsgálatai során.

A határérték alatt

A kínai benzol Oroszország felé tart

A kínai benzolszennyeződés 2-3 nap múlva éri el Oroszországot szakértők hétfői becslése szerint, de az Amuron már észlelték a benzolkoncentráció egyelőre elenyésző növekedését. Ez már összefüggésben lehet a Kínából érkező szennyeződéssel, de lehet egy oroszországi üzem által kibocsátott anyag is.

A Csilin (Jilin) kínai városban lévő olajfinomító üzemben november 13-án robbanás történt, s ennek nyomán mintegy száz tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került a Szonghua folyóba, amely az Amurba ömlik. A kínai hatóságok sorra állítják le a vízszolgáltatást a Szonghua mentén fekvő településeken, a rákkeltő szennyeződés vonulásával párhuzamosan. Gennagyij Onyiscsenko országos tiszti főorvos szerint több mint egymillió ember ivóvízét fenyegeti a veszélyes anyag. Ha a folyó nem fagy be, akkor gyorsabban felhígulhat a szennyeződés.

A mért értékek nem támasztják alá, hogy intézkedni kellene, de a vízügy ettől függetlenül készenlétben állt - hangoztatta Gombos András.

Az összehasonlítás kedvéért az államtitkár utalt arra, hogy a 2000-es nagybányai ciánszennyezéskor 38 ezer mikrogramm ciántartalmat is mértek a magyarországi folyószakaszon, azaz a megengedett határérték csaknem ezerszeresét érte el akkor a koncentráció.

A Visó folyón levonult ciánszennyezés nem juthat el magyar területre - jelentette ki Madalin Mihailovici, a román országos vízügyi igazgatóság (ANAR) vezetője. A Remin nagybányai színesfémipari vállalathoz tartozó régi tározóból kikerült szennyezett víznek a Visóba érkezésekor végzett mérések szerint már csak literenként 0,06 milligramm ciánszármazékot észleltek a megengedett legfeljebb 0,05 milligrammal szemben.

A halak megúszták

Újságírói kérdésre Gombos András úgy válaszolt, hogy a mostani csekély mértékű szennyezés a magyarországi szakaszon nem okozott halpusztulást. A ciánszennyezés a nehézfém-szennyezéstől eltérően nem rakódik le a folyó medrében, így nem kell számítani késleltetett ökológiai károkra sem - fűzte hozzá az államtitkár.

Gombos András beszámolt arról, hogy a ciánszennyezésről szombaton a román vízügyi hatóságok azt követően szereztek tudomást, hogy Bisztra település polgármestere lakossági bejelentés alapján azt jelezte számukra. A román hatóság mindezekhez képest csak vasárnap délelőtt 11 órakor tájékoztatta Magyarországot az esetről.

Pénzbüntetés a bányának

Az államtitkár hétfőn levelet küldött Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszternek, kérve az ügy kivizsgálását és intézkedéseket a hasonló esetek elkerülésére. A Barcelonában tartózkodó köztársasági elnök keményebben fogalmazott. Sólyom László kijelentette: "nem lehet megengedni, hogy a ciánszennyezés állandóan fenyegesse Magyarországot, fel kell lépni ellene. Meg kell nézni, milyen lehetőségek vannak erre, beleértve az egyeztetést és a nemzetközi egyezményeket".

A román vízügyi hatóság vezetője emlékeztetett rá, hogy a szennyező forrást nyomban a műszaki baleset után lezárták, úgy hogy a vízben a ciánszármazékok koncentrációja nem növekedett tovább. Hozzátette: a szennyező céget pénzbírsággal (270 millió régi lej, azaz kevesebb mint kétmillió forint) sújtották, vezetői ellen pedig büntetőjogi eljárás indul.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.