Natália
-3 °C
8 °C

Torgyán beszámolna munkájáról Kelleréknek

2001.08.23. 16:57
A kisgazda pártelnök kész megjelenni a Keller László vezette, a Szabadi-ügyben a miniszterelnöki felelősséget firtató munkacsoport előtt, ha valamely tévé vagy rádió teljes terjedelmében, vágatlanul kész közreadni a meghallgatás anyagát. Torgyán József szerint a parlament ellenőrző szerepe elvitathatatlan, és mint korábbi kormánytag kötelességének érzi, hogy beszámoljon korábbi tevékenységéről. Az Index hajlandó közölni, mind a hanganyagot, mind a szerkesztetlen jegyzőkönyvet az ülésről.
Amint arról az Index is beszámolt az MSZP és az SZDSZ először parlamenti vizsgálóbizottság keretei között szerette volna kideríteni, kormányfőt milyen felősség terheli a Szabadi-üggyel kapcsolatosan, illetve az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál történt törvénysértések miatt. Az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésnapon nem sikerült azonban a bizottság létrehozása, mert a parlament kormánypárti többsége a napirend elfogadását is megakadályozta azzal, hogy a képviselők nem nyomták meg a szavazógombot. Az MSZP és az SZDSZ ezt követően a parlament lépcsőjén állva döntött a miniszterelnöki felelősséget vizsgáló munkacsoport megalakításáról. A grémium szerdán megtartott első ülésén vetődött fel, hogy Torgyán Józsefet is meghallgatnák.

Érvényesüljön a népképviselet elve!

A kisgazda pártelnök csütörtökön kijelentette, hajlandó megjelenni az MSZP és az SZDSZ által létrehozott, az FVM tevékenységét is vizsgáló "részbizottság" előtt, ha jelentkezik olyan magyar rádió vagy televízió, amely kész a beszélgetés teljes anyagát vágatlanul nyilvánosságra hozni. Ezt az FKGP elnöke csütörtökön Budapesten, a párt országos elnökségének ülését követő sajtótájékoztatón jelentette ki.

Torgyán József feltételül szabta azt is, hogy a meghívó ne tartalmazzon "se pejoratív megállapítást, se prejudikációt". A pártelnök hangsúlyozta, hogy az országgyűlésnek ellenőrzési kötelezettsége van a kormány fölött, s ő mint a kabinet korábbi tagja, kötelességének érzi, hogy megjelenjen a bizottság előtt, és beszámoljon a minisztériumban a vezetése alatt történt eseményekről.

A beszélgetés vágatlan közzétételére Torgyán József szerint azért van szükség, hogy megvalósuljon a népképviselet elve, azaz a választók is ellenőrizhessék a parlamentet.

Az Index felajánlása Torgyán József felé

Az Index ezúton is jelzi, hogy hajlandó a pártelnök kérésének eleget tenni, és mind a vágatlan hanganyagot, mind a szerkesztetlen szöveget kész oldalain közzé tenni. Ezzel olyan lehetőséget kívánunk biztosítani, amely nemcsak egyszeri, hanem tartós hozzáférést biztosít az említett anyagokhoz.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.