Ambrus
-7 °C
3 °C

Száz méteren múlt Törökkoppány szerencséje

2004.11.07. 09:01
A Somogy megyei Törökkoppányban három éve termel földgázt az amerikai El Paso. A földgázkitermelés megindulása előtt az amerikaiak lebetonozták az utat és megerősítették a kishidat, de a falu mesés meggazdagodása elmaradt.
A törökkoppányi Bisztróban két férfi lézeng. Józsi a munkanélküli-segélyt, Béla a rokkantnyugdíjat kapta meg a minap. A pénz egy részét a kocsmárossal aprópénzre váltatják és a zsákbamacska-automatába dobálják. A kis golyókban többnyire csak cukorkát találnak (ez a nem nyertnek felel meg), de azért sikerül kihúzniuk egy telefontoknak és egy zsebrádiónak is a számát, így valamivel vidámabban rendelik az újabb kört.

A faluban tíz százalék a munkanélküliek aránya. Béláékat hidegen hagyja a faluhatárban talált földgáz, azt mondják, hogy senki sem dolgozik ott a faluból, különben meg "jó kis falu ez", körjegyzőség is van.

Törökkoppányban szívesen emlékeznek a százötven éves török megszállásra. A budai pasa a 16. század közepén foglalta el a Koppány völgyzúgóinak falvait, és a kedvező fekvésű Törökkoppányt tették meg az új szandzsák székhelyének. Fürdőt, várat, vízvezetéket építettek, a templomot dzsámivá alakították. A hajdani dicsőségre ma már csak Gül baba szobra emlékeztet, a Török Köztársaság ajándéka, amit a budapesti nagykövetük avatott fel három évvel ezelőtt.

Teltek-múltak az évszázadok, a törököt elűzték, a falu hol az Esterházyakhoz, hol a veszprémi püspökséghez tartozott, a főutak, vasútvonalak elkerülték, és a 20. századra nem lett több annál, ami: a Koppány völgyének egy kis faluja, igaz, körjegyzőséggel.

Szerencséjük volt

Mit? Hol? Mikor?
Magyarország kőolaj- és földgáztermelése csökken. A kőolajtermelés 1995 és 2001 között 1,6 millió tonnáról egymillió tonnára, a földgáztermelés 5,1-ről 3,3 milliárd köbméterre csökkent. Gazdaságosan kitermelhető földgázkészletet 1936-ban a Zalai-dombvidéken találtak. A legnagyobb szénhidrogénmezőket az ötvenes-hatvanas években találták. Kőolajat az Alföldön Algyő-Szeged-Kiskundorozsma térségében és Kiskunhalas környékén, valamint Budafa-Kiscsehi-Zalakaros térségében és Nagylengyel környékén, földgázt Hajdúszoboszló, Orosháza, Algyő, Szank, Zsana, Kiskunhalas környékén, és Görgeteg-Babócsa, Lovászi környékén bányásznak. És 2001-től Törökkoppányban is.
Évszázadokat kellett várni az újabb külföldi kapcsolatra. A kilencvenes évek végén az amerikai El Paso kutatott sikerrel földgáz után a falu határában. "Szerencsénk volt, száz méteren múlt, hogy nem a szomszédos Koppányszántón találták meg a földgázkészletet" - mondta ifjabb Varga György, a település polgármestere.

Szénhidrogén után kutató koncessziós cégek már a két világháború közötti Magyarországon megjelentek. Az első nagyobb olajlelőhelyet a Zalai-dombvidéken a Standard Oil találta, a néhány év múlva a Wintershall nyert el koncessziót az Alföldre, de a második világháború után már csak a magyar-szovjet közös cégeknek állt a zászló.

A koncessziós cégek a Horn-kormány idején szerezhettek újra kutatási jogot Magyarországon, de a kutatási kedvüket sokáig hátráltatta, hogy a kitermelt földgázt a MOL-nak kellett felajánlaniuk, a magyar olajcégnek azonban ráfizetéses volt a földgázüzlet. A fordulatra a 2003-ig kellett várni, amikor a földgázellátásról szóló törvény mondta ki: "A földgáztermelő az általa termelt földgázt szabadon értékesítheti".

Érett készlet

A piacliberalizálás óta kutatási engedéllyel vagy koncessziós szerződés keretében főleg amerikai cégek fordultak meg az "érett" kőolaj- és földgázkészlettel rendelkező Magyarországon. A Pogo, a Gustavson, az Xpronet vagy a Pangea kutatásairól keveset tudni, kitermelhető mennyiséget egyedül az El Pasóba beolvadt Coastal talált Törökkoppány térségében. Az El Paso, a koncessziós szerződés szerint, 35 évig folytathatja a földgáz kitermelését. Az amerikaiak 2001 előtt 3 milliárd forintot költöttek a kutatásokra.

#alt#
Klikk a képre!
"Bármi előfordulhat" - válaszolta Zoltay Ákos, a Magyar Bányászati Szövetség főtitkára arra a kérdésre, hogy várható-e "algyői méretű" szénhidrogén-lelőhely feltárása Magyarországon. A teljes és ismert kitermelhető kőolajkincs például 28 millió tonna, amiből évente egy-másfél millió tonnát termelnek ki. Az elmúlt évtizedek magyar kutatási anyagához, térítés ellenében, a koncessziós társaságok is hozzájuthatnak. Zoltay szerint a koncessziós társaságok túlzottan nagy érdeklődésére nem lehet számítani. "A koncessziós jogot szerzett cégek kutatási eredményei befolyásolhatják az érdeklődést" - mondta a főtitkár.

Nem kapnak többet

Törökkoppányban a próbafúrások megkezdése előtt fél évvel lakossági fórumokon tájékoztatták a falu lakóit arról, hogy mire számíthatnak a jövőben. A kutatási területre kijelölt föld tulajdonosait kárpótolták. Mielőtt a hatvantonnás fúrótornyot hozták, újjáépítették a szállítási útvonalba eső kishidat, a földutakat kibetonozták. A falu legújabb kori felemelkedése mégsem kezdődött el. "Költségvetésünk kétszázmillió forint, forráshiányunkat az állam pótolja - mondja a polgármester. - Az El Paso megjelenése óta kilencmillió forinttal, ennyi iparűzési adót fizetnek az amerikaiak, kevesebb pénzt kapunk."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!