Árpád
-2 °C
9 °C

Szili Katalin rendezkedett a Toller-utódok között

2006.07.19. 10:39
Szili Katalin kérésére lépett vissza két jelölt kedden este az MSZP pécsi választmányi ülésén, amelyen megválasztották, ki legyen az autóbaleset miatt kórházban fekvő polgármester, Toller László utóda - értesült az Index. A parlament elnöke ezzel saját favoritját, Tasnádi Pétert juttatta polgármester-jelölti pozícióhoz.

A pécsi MSZP-választmány kedden késő éjszakába nyúlóan választott polgármester-jelöltet, és a többség a Baranya megyei közgyűlés szocialista alelnökét, Tasnádi Pétert választotta Toller László utódjául.

Puch Szilit nyomta

A pécsi polgármester egy hónappal ezelőtt súlyos autóbalesetet szenvedett, azóta mesterségesen altatják. Bár erről már többször szó esett, a politikust várhatóan csak ezen a héten próbálják meg felébreszteni. Azt, hogy a balesetben elszenvedett agykárosodás után milyen állapotban lesz, még nem tudni, de az már biztos, hogy az októberi önkormányzati választás kampányában nem tud részt venni.

A karambol utáni hetekben hivatalosan minden szinten cáfolták, hogy Toller utódát keresnék, de rendre felmerültek nevek a polgármester-jelölti pozícióra. Egy MSZP-n belüli lobbicsoport, többek között Puch László támogatásával, magát Szili Katalint látta volna szívesen a polgármesteri székben, Szili azonban úgy döntött, inkább marad az Országgyűlés elnöke. Tasnádi viszont eddig nem tartozott a lehetséges Toller-utódok közé.

Meghajoltak a kérés előtt

Információink szerint a közgyűlési alelnök Szili Katalinnak köszönheti megválasztását. Szili ugyanis a szavazás előtt, zárt körben, a pártegységre hivatkozva azt kérte a másik két aspiránstól, Gonda Tibortól és Juhász Istvántól, hogy lépjenek vissza Tasnádi javára.

A két pécsi politikus meghajolt Szili, valamint még két, a helyszínen megjelent országos politikus (Kocsi László és Kerényi György) akarata előtt, Tasnádi azonban a visszalépések ellenére sem tudott meggyőző fölényt szerezni a pécsi MSZP-választmányban. A kedd esti ülésen a 62 tag közül 49 jelent meg a szavazáson, közülük csak 36-an szavaztak, és 26-an támogatták a megyei alelnököt az új megbízatásában.

Szili Katalint egyelőre nem sikerült elérnünk.

Kaptak más ajánlatot

Tasnádi abszolút meglepetésjelölt - kommentálták az Indexnek pécsi forrásaink, akik szerint Tasnádi mellett azért Gonda sem jár rosszul, mert a megüresedő megyei közgyűlési alelnöki tisztét ajánlották fel neki. Juhász pedig az utódlást véglegesítő pénteki küldöttértekezlettől alpolgármesteri tisztségre szóló ajánlatot kaphat lojalitásáért cserébe.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!