Dömötör
11 °C
14 °C

Márta örök

2000.04.12. 12:21
A több mint négy éve folyó eljárás után közelebb kerültünk az igazsághoz. A legmagasabb bírói fórum a több száz munkaórát követően megmondta, hogy az elsőfokon majd másfél éven keresztül folyó bizonyítási eljárásban, a több ezer munkaóra dacára mire nem derítettek fényt el a kollégák. Talán sokan sejtik: a legfontosabb kérdésekre.

A mai napig sok a homályos pont
A napig nem tudni tehát, ki hozta Tocsikot és a 804 millió forint sikerdíjat fialó munkát megfelelő konstellációba egymással. Lehetett az ÁPV volt vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, elnöke, vezető jogásza, stb. A dolgok április 12-i állása szerint Szokai Imre volt elnök kandidálhat minderre legjobb eséllyel, persze meglepetések még történhetnek.

Elölről kezdődik a Tocsik-per

A Legfelsőbb Bíróság érdemi felülbírálatra alkalmatlannak találta a Tocsik Márta és társai büntetőperében két évvel ezelőtt meghozott első fokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Bíróságot. A mostani döntés szerint a korábbi bírósági verdikt - amely egyébként Tocsikot és az öt ÁPV-s vezetőt felmentette a vádak alól, két vállalkozót és Boldvai László MSZP-s országgyűlési képviselőt pedig bűnösnek mondott ki - megalapozatlan, iratellenes és indoklási kötelezettségének sem tett eleget. Így például hiányos adatok alapján vont le téves következtetéseket, illetve önkényesen válogatott az ellentétes tartalmú bizonyítékok közül. A négy év után gyakorlatilag újrakezdődő ügyben nem járhat el az elsőfokú ítéletet meghozó büntetőtanács. A részletekről hamarosan.

Végzett-e munkát Tocsik, avagy nemes egyszerűséggel átvette a belterületi földek után járó részvényért, üzletrészért küzdő önkormányzatokat képviselő Vektor Rt. adatait? Erre nézve a Vektor vezetőjét, Lovas Péter nem hallgatták ki kellő alapossággal! A Lovas-rejtélyt bonyolítja, hogy a férfi nyomozati vallomása azt tükrözi, hogy a munkát cége végezte el, az ÁPV tanácsadó asszonya pedig nem vonta kétségbe a számszaki adatokat, hanem mindenre rábólintott. A tárgyalóteremben viszont Lovas már azt mondta: igen kemény viták voltak köztük. A két vallomás eltérésére a bíróság nem kérdezett rá! (Ilyen hiányosságért nagy ívben rúgják ki a büntetőeljárásjogból szigorlatozó egyetemi hallgatókat.)

Miért bízta meg Tocsikot az igazgatótanács 1996. január 17-én? Egy héttel korábban ugyanis kellő adatok hiányában elnapolták a döntést. A bűnper másodrendű vádlottja, a Tocsikhoz hasonlóan csalással vádolt vezető jogász, Liszkai Péter azonban ígérete ellenére csak a január 17-i ülést közvetlenül megelőzően osztotta ki az előterjesztést - amely ráadásul a korábbiakhoz képest semmi plusz információt nem tartalmazott - majd a döntést követően visszavette azt a tagoktól! Ennek ellenére rábólintottak Tocsikra - "jutalmuk" a hűtlen kezelés vádja lett. Miért változott meg álláspontjuk az egy hét alatt? Netán üzenetet kaptak? A Fővárosi Bíróság szerint az 1989 óta húzódó probléma mielőbbi megoldása miatt siettek így az ÁPV-s vezetők.

A Tocsik-titkárnő nyomozati vallomása szerint nem állított ki soha számlát, bizonylatot, azaz, Tocsik vallomásával ellentétben nem volt alvállalkozójuk, s így nem volt tényleges munka. Munkavégzésre utaló nyomot a jogásznő irodájában sem találtak. Mindez nem került be az első fokú bíróság által megállapított tényállásba. Az is kérdés, hogy amennyiben minden rendben volt a jogásznő házatája környékén, akkor miért utalt a megadott "MSZP- és SZDSZ-közeli" cégeknek 112-112 milliót?

Márta örök
Beszélt-e Tocsik 1996. február 2-án Boldvai László, szocialista országgyűlési képviselővel? E ténynek a befolyással üzérkedés szempontjából van jelentősége. Boldvai szerint ezen a napon Németországban volt - repülőjeggyel, híváslistával tudja bizonyítani. Ugyanakkor az eljárás során nem keresték meg a Matávot annak érdekében, hogy Tocsik irodájából hívták-e Boldvai mobilját a kérdéses napon! A Legfelsőbb Bíróság egyébként azt is sejtette, hogy Boldvai inkább zsarolást követett el (ha elkövette) mint befolyással üzérkedést.

Bár a jogerős határozat kihirdetését követően a folyosón többen politikai koncepcióról beszéltek, a döntés csak a jól (rosszul) végzett szakmai munka kritikájáról szólt.

És arról, hogy még évekig "tocsikolhatunk." Márta örök.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.