Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Tojásokkal várták Torgyánt Debrecenben

2001.03.10. 16:37
Tüntetők sorfala és rendkívüli rendőri, biztonsági intézkedések mellett érkezett Torgyán József a Független Kisgazdapárt Hajdú-Bihar megyei nagygyűlésére Debrecenben, szombat délelőtt. A rendőrök a tüntetőktől rengeteg tojást koboztak el, és eljárást indítottak egy férfi ellen, aki egy tojást dobott Torgyán autója felé.Torgyán szerint a pártot akarták lejáratni a demonstrálók.
A Torgyán-ellenes demonstrációt a reformkisgazdák szervezték annak érdekében, hogy kifejezésre juttassák: a Független Kisgazdapártnak csak Torgyán József nélkül van jövője - mondta az MTI munkatársának a helyszínen Kozlok Béla, a demonstráció főszervezője, aki megdöbbenését fejezte ki a rendkívüli rendőri jelenlét miatt.

A rendőrség ugyanis az előre meghirdetett és engedélyezett demonstráció helyszínén, a kisgazdapárt debreceni székháza előtt szombaton már a kora reggel kordont állított, amely mögé csak a kisgazda nagygyűlésre meghívottakat engedték be. A téren lovasrendőrök pásztáztak, és kivonultak a biztonsági szolgálat pajzsokkal ellátott rendőrei is.

A rendőrség a demonstrációra érkezők táskáit megmotozta, és nagy mennyiségű tojást kobzott el - közölte Kovács Gyula rendőrőrnagy, a helyszín rendbiztosa.

A gépkocsival és rendőri felvezetéssel érkező Torgyán Józsefet "Le az FKGP éléről!", "Le a politikai színtérről", és más hasonló feliratú transzparensekkel fogadta a mintegy száz tüntető, akik között a hajdú-bihariak mellett Miskolcról és Békés megyéből érkezett demonstrálók is voltak.

Eljárás indul a dobáló ellen

Egy idős férfi tojást dobott a Torgyán Józsefet és feleségét szállító gépkocsi felé, ezért őt a rendőrök előállították és - Kovács Gyula rendbiztos tájékoztatása szerint - garázdaság vagy rendzavarás vétsége miatt indítanak eljárást ellene. Kozlok Béla a demonstráció főszervezője méltatlannak nevezte a rendőri intézkedéseket. Békés demonstrációra készültünk, amire minden engedélyünk megvolt - mondta. Hozzátette: ezért érthetetlen számukra, hogy a rendőrség milyen jogon avatkozott be egy párt életébe. A Hajdú-Bihar megyei reformkisgazdák szerint a szombati debreceni kisgazda nagygyűlés törvénytelen, mert azt a Bánk Attila korábbi pártfőügyész által párttagságából felfüggesztett Oláh József megyei elnök hívta össze. A bevezetett rendőri intézkedésekről Kovács Gyula elmondta: a rendőrségnek a rendbontás megelőzése is kötelessége, ezért voltak jelen a debreceni kisgazda székház előtt. Az MTI ügyészségi forrásból úgy értesült, hogy aggályos a tojások elvételével végződött rendőri intézkedés. A biztonság érdekében az emberi élet kioltására, vagy komoly testi sértésre alkalmas tárgyakat kell ilyen esetben elkobozni, a tojás pedig nem tartozik ezek közé. Az sem derült ki, hogyan érkezhetett rendőri kékfényes felvezetéssel Torgyán József egy pártrendezvényre - amit az elnök ellen tüntetők hangosan kifogásoltak -, s ki finanszírozta a demonstratív rendőri jelenlétet.

Torgyán szerint a pártot akarták lejáratni a demonstrálók

Torgyán a demonstrációt a párt lejáratására irányuló akció részének minősítette, amelyen az FKGP-ből kizártak vettek részt. A pártelnök egyúttal bejelentette: az FKGP Hajdú-Bihar megyei nagygyűlése lemondásra szólította fel Bánk Attila kizárt frakcióvezetőt. A kisgazdák első embere úgy vélte, a nagygyűlés igazi egységdemonstráció volt. Torgyán József megerősítette: Orbán Viktor miniszterelnök betartja a koalíciós megállapodást és biztosította őt arról, hogy az általa előterjesztett személyek közül jelöli ki a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert. ,,Boros Imre pedig nincs köztük, és nem lesz földművelésügyi miniszter" - tette hozzá Torgyán.

A sajtótájékoztatón bejelentették: szombaton szerződést írtak alá arról, hogy az FKGP száznyolcvan négyzetméteres új székházat vásárol Debrecenben. Ám hogy mennyiért, azt nem közölték. ,,Ez üzleti titok" - mondta Torgyán.

Bánk nem tesz eleget a felszólításnak

Bánk Attila, aki az MTI munkatársától értesült a lemondását követelő határozatról, kijelentette: a Független Kisgazdapárton kívül került vezetők felszólításának soha nem fog eleget tenni.

Emlékeztetett rá, hogy pártfőügyészként korábban mind Torgyán József pártelnök, mind Oláh József hajdú-bihari elnök párttagságát felfüggesztette, így az általuk összehívott megyei nagygyűlés is törvénytelen volt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!